Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har en majonnäsperiod.

 
Möttes av den här synen när jag ramlade in i köket efter arbetsdagen igår. En inte alltför ovanlig syn - Rebecca och hennes kompisar vid köksbordet framför datorn och spelet SIMS. Trots eget rum är köket ändå den bästa platsen för samvaro...haha! Spelar ingen roll hur man ordnar och försöker styra upp. Å andra sidan jag tycker det är mysigt att få lyssna till deras samtal och få "vara med" på ett hörn under tiden middagsmaten tar form vid spisen. Så jag klagar inte.
 
 
Just nu är jag inne i en majonnäsperiod. Har majonnäs till typ allt. Det bästa jag vet är kokta ägg, räkor, avocado och en rejäl klick med majonnäs, men äter det även till annat. Kanske inte det nyttigaste...i alla fall inte den majonnäsen man finner på butikshyllorna med en lång innehållsförteckning . Eftersom jag under senare tid försöker undvika just detta - mat med långa innehållsförteckningar, bestämde jag mig under gårdagen för att göra min egen majonnäs. Inte allt så svårt! Det enda man ska tänka på är att alla ingredienserna ska vara rumsvarma och att det är bra om man har en elvisp eller mixer. Jag använde de oljor jag hade hemma, dvs kallpressad rapsolja, lite olivolja och kokosolja som jag värmde lite i micron så att den blev flytande. Fungerade utmärkt. Man ska dock vara försiktig med olivoljan då den gärna tar över i smaken, men gillar man olivsmak kan man använda lite grand.
 
 
Så här gjorde jag ungefär:
 
Majonnäs
 
2 äggulor
2-3 dl olja, gärna kallpressad rapsolja
ca 2 tsk senap, osötad dijonsenap om man vill undvika socker, anars går det bra med annan sort
1-2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger.
salt
 
Lägg två äggulor i en rymlig skål och vispa med elvisp under tiden som du häller oljan droppvis eller i en fin stråle ner i äggen. Det är viktigt att inte hälla i för mycket olja åt gången. Efterhand som majonnäsen tjocknar kan man öka mängden olja. När du fått en fin majonnäs smaksätt med vinäger, senap och salt tills du får den smaken du vill ha. Förvara majonnäsen i kylen. Om man vill kan man blanda ut en del majonnäs men en del creme fraiche och smaksätta med vitlök och/eller lite lime så har du en god ailoi. Passar utmärkt som tillbehör till fisk, kyckling eller kött.
 
 
 
Lycka till!
 
Efter en bra tisdag och sista januaridag tackar jag nu för mig och laddar med en god natts sömn!
Känns bra att få hälsa februari månad välkommen i morgon. Snart kommer våren!
 
Kram Cecce 
Emmsen
Kommentar postad
Hmm.. undrar vem som inspirerade dig till detta :)
Svar: Du är alltid min stora inspiration!:-)Kram!!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben