Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Tidiga egna semlor!!

 
Lite tidigt kanske, men i helgen gick stapeln för semlor. Upprinnelsen var egentligen min kollega Lisbeth vars sug efter dessa godinga blev stark och som därför tyckte det skulle vara en superb fredasfika. Eftersom ingen direkt protesterade blev det alltså bullbak hemma tidigt i fredags morse och degen fick sedan följa med till jobb. Jag bakade denna gång efter ett recept av Roy Fares, men gjorde dem mjölkfria, dvs bytte ut smör mot mjölkfritt margarin och ersatte mjölken med havremjölk. Jag lät också degen jäsa något längre än vad receptet angav med gott resultat. Dessutom valde jag att låta min Ankarsrum köksmaskin vila (ville inte störa min sovande familj)  och rörde ut degen för hand, vilket går lika bra!
 
 
  
Semlor:
 
Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
260 g vetemjöl (4 dl)
25 g jäst
 
Vetedeg:
160 g vetemjöl (3 dl)
ägg
2 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma (1 msk)
100 g smör, rumstempererat
85 g strösocker (1 dl)
 
 
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
 
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite  snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30-2 timmar.
 
 
 
 
Mumsigt värre!
 
Jag skar av trekantiga små lock på bullarna när de svalnat och gröpte ut lite bullinkråm från varje bulle som jag blandade med ca 500 g mandelmassa och några tsk vispgrädde till en smidig kräm. Sedan fyllde jag bullarna med mandelmasseröran och klickade på rejält med lättvispad vispgrädde. Brydde mig inte om att spritsa grädden då jag kan tycka om den hembakade looken på semlor.  Sedan var det bara att pudera på med florsocker! För de mjölkfria semlorna går det bra att använda Alpros Soyavisp eller GoGreens havrevisp.
 
Det är inte speciellt svårt att baka egna semlor och jag kan tycka att de är så mycket godare än färdigköpta. Dessutom kan man sätta sin egen personliga touch och välja vilken slags inkråm man vill ha och hur mycket grädde man vill lägga på.  Hembakat är bäst helt enkelt!
 
Måndagskram till er! 
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben