Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Årets första. Rabarberpaj med lakritsgrädde!

 
Min sedvanliga varannanfredagstupplur på Sj.s snabbtåg mellan Lund och Nässjö  förflyttades i dag till bussen mellan hemmet och Lund. Längre än så hann jag inte. Det räckte liksom med att komma på bussen som skulle ta mig till tåget för att sömnen skulle anfalla. Denna trötthet alltså!! 
 
Inte ens årets första bak av rabarberpaj som några timmar tidigare avnjutits tillsammans med elever och kollegor hjälpte....haha! Men, det är något speciellt..nästan andäktigt... när denna primör skivas ner i ett som skall komma bli ett frasigt pajskal. Oj, så gott!! Nu har våren dock inte kommit sååå långt att vi kan skörda våra egna rabarber, utan dagens stjälkar kom från Ica. Men ändå. Syrligheten och doften och solen som skiner utanför fönstret, gräset som lyser grönt och en förestående ledighet. Allt det där som vittnar om att snart är det sommar inbakas i en liten paj.
Idag gjorde vi, den förestående Lakritsfestivalen till ära, en lakritsgrädde bestående av vispad grädde, en äggula, lite florsocker och lakrits. Har ni inte provat innan, så gör det! Gifter sig fint tillsammans med rabarberpaj.
 
 
 
 
 
Så här gjorde vi:
 
Glutenfri rabarbersmulpaj:
 
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk bakpulver
2 dl havregryn (ren havre)
2 dl valfritt glutenfritt mjöl
Ca 400 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
 
Lakritsgrädde:
 
3 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk florsocker
ca 1 msk rålakritspulver (jag använder Haupt, Lakritsfabriken eller J. Bulow)
 
Gör så här:
Skiva rabarbern i slantar.
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
Blanda rabarbern med potatismjöl, strösocker, kardemumma och kanel och lägg  i en smord pajform.
Fördela smuldegen över rabarbern.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.
 
Vispa grädden fluffig.
Rör ner florsocker och äggula och vänd försiktigt ner lakritspulver.
Strö gärna över lite extra lakrits om så önskas.
 
 
 
Ät och njut!!
 
Så här långt, efter rabarberpaj och tupplur, har jag och mina döttrar landat på tåget. Härligt att få sällskap och härligt med omväxling från mina vanliga turer tlll huvudstaden. En äldre och världsvan, med koll på det mesta. En yngre med yviga gester med oändliga frågor om livet och helgen. Och så jag...någonstans där emellan det världsvana och yviga med ett försök att knyta i hop. Det blir en spännande helg med festival, lakrits, stadsliv, vasamuseum och säkerligen ett och annat restaurangbesök. Det är i alla fall planen så här långt.
 
Nu ska jag sätta sprätt på mitt resesällskap. Allt annat känns bortkastat!
Vi börjar där.
Trevlig helg!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben