Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Lussebullar - mina bästa 5 tips för lyckat bak.

 
Det har slunkit ner en och annan lussebulle de senaste dagarna. Två lussebullsbak har jag hunnit med så här långt och den sista katten är säkert inte rullad denna sida jul.
 
Det är något visst med doften och smaken av saffran som gör mörkret och kylan uthärdlig i decemberyran.
 
 
 
Mina bästa tips för att få till en lyckade lussebullar, är samma som vetedegar i övrigt.
 
1. Smält inte smöret som det står i gamla recept. Använd rumsvarmt smör som du klickar ner i vetedegen i stället. Blir saftigare bullar på så vis.
 
2. Låt degen jäsa lääänge. Jag använder hälften av mängden jäst som används ( ibland ännu mindre) och låter degen jäsa flera timmar, gärna över natten i kylen. Det kräver dock ett planerat bullbak.
 
3. Använd lagom mycket mjöl! För mycket mjöl ger torra och tråkiga bullar. Degen får gärna vara lite kletig när du sätter den på jäsning. Behövs mer mjöl kan man tillsätta det vid utbakningen.
 
 
 
4. Snåla inte med smöret! Tillsätt gärna några gram extra utöver vad receptet anger. 
 
5. Jag penslar mina lussebullar med ägg efter gräddningen, dvs direkt då jag tagit ut dem ur ugnen. På så vis blir de blanka och håller bättre tycker jag.
 
När jag inte bakar/äter lussekatter ägnar jag mig åt att fundera på vad jag ska ge bort i julklapp till mina ungar, de som bor hemma och de som har flyttat. Har mina ideer men har fortfarande inte köpt några. Förmodar att jag kommer vara ute i sista minuten som vanligt.
 
Dagarna fram till jullovet  försvinner i arbete på sjukhusskolan och med att försöka hålla ångan uppe genom att ihärdigt cykla mina 30 minuter på träningscykeln varje dag. Det bär emot under eftermiddagstimmarna men motiverande inre samtal brukar få igång trött lekamen..haha! 
 
I övrigt har vi det bra. Runt omkring oss florerar förkylningar och kräksjuka och jag håller tummarna för att vi slipper.  Sätter min tilltro till D-vitamin, omega-3 och c-vitamin
 
- och hoppas det håller.
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben