Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bästa kolan och önskan om en God Jul.

 
Julens bästa om du frågar mig!
Lakritskola.
Jag brukar göra kola efter det här receptet - en aning krångligare än vanlig kola men värt besväret.
Lagom seg. Lagom mjuk.
 
Ingredienser:
80g smör
2dl vispgrädde
1/2 tsk havssalt
15 g lakritspulver 
170 g glykos 
250 g strösocker


 
Förbered och klä en form ca 20x20 med bakplåtspapper, eller använd bakplåtspapper och vik till en form.
Se till att ha allt förberett, när koket väl är igång krävs din fulla uppmärksamhet. Förbered gärna också en skål med kallt vatten till när du ska göra kulprovet (se nedan).
Koka upp smör, vispgrädde och salt i en liten kastrull. Vispa ner lakritspulvret med en visp i den varma gräddblandningen.
Samtidigt kokas glykos och socker upp i en större, tjockbottnad kastrull. Undvik att röra i massan, då den kan sockra sig. Vicka lite lätt på kastrullen så sockret fördelas jämnt. Den ska kokas till ca 170 grader, och bli ljust bärnstensfärgad.
Ta det karamelliserade sockret av plattan och rör försiktigt ner gräddblandningen. Använd en träslev eller slickepott i silikon. Ställ tillbaka på plattan, ner sänk värmen och låt smeten koka upp. Rör om så det inte bränner i botten. Koka tills kolan blivit ca 127 grader. Allra säkrast är att göra ett sk kulprov (häll ner lite smet i kallt vatten, det ska gå lätt att forma en kula av smeten, så är den klar). 
Häll upp i den förberedda formen, och låt så och svalna i rumstemperatur. Vänta ca 4-5 timmar sedan är kolan redo att skäras upp. 
Slå in i smörpapper och förvara torrt och svalt.
 
 
 
I år gjorde jag även en mjölkfri variant på mjölkfritt margarin och soyagrädde. 
Vegansk kola.
 
Ingredienser:
 
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl soyagrädde
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölkfritt margarin
en gnutta salt
 
Häll alla ingredienserna i en kastrull. Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder. Låt sjuda tills kolan uppnått 125 grader,ca 20-30 minuter. Om du inte har termomenter gör ett kultest.
 
Blev ganska nöjd med resultatet även om de blev en aningen hårda.
 
 
 
Vad mer då?
 
Jo, igår låg jag inte på latsidan utan bakade även ett glutenfritt/mjölkfritt bröd efter det här receptet. Äldsta dotterns favoritbröd.
 
Jag använde havregurt i stället för filmjölk och valnötter i stället för hasselnötter. Tyckte också att brödsmeten blev för tjock och fyllde på med lite mer havregurt än vad receptet anger. Men annars samma.
 
 
 
Två sorters mjuka kakor får också följa med i morgon, julafton i bilen till min svärfar och väntande make vars bröder med familj jag ska fira jul med.
En gluten/mjölkfri mandel och chokladkaka och en mjölkfri saffranskaka.
 
 
So far so good.
 
Så här på dagen före, känner jag mig ganska tillfreds över att nästan vara klar med julförberedelserna.
Mellansonen och jag ska ut en sista tur i julhandlen för att inköpa det sista innan vi sällar oss till julfriden.
 
I morgon ska jag lämna min sista hemmavarande unge till julfirande hos sin pappa. Själv fortsätter jag upp mot nordöstra skåne och familjen där. Lite trist att inte få fira julen med barnen. Samtidigt vet jag att det har det bra och att jag får ha alla omkring mig nästkommande jul. Baksidan med att vara skiljsmässofamilj. Det blir alltid en viss slitning mellan oss föräldrar och inte minst för barnen.
Nåväl.
Jag klagar inte. Vi har det bra så bra som vi kan ha det. Årsslut föranleder ju alltid en viss summering och jag kan tillskriva mig ett riktigt fint 2019. Jag har gift mig med en fantastisk man. Jag har bytt jobb. Min tredje unge har tagit studenten. En annan fått lägenhet i Jönköping. Den första sitt första jobb som utbildad civilekonom och dessutom ett nytt boende hemma hos sin pjkvän.
Jag kan omöjligt klaga.
 
Nu skålar jag in julen 2019 och hoppas ni alla får en riktigt fin, välförtjänt och vilsam jul.
Tack alla ni som finns nära. Ni som finns i periferin och som jag inte sett på länge. Du som sitter ensam. Du som vandrat med mig längs vägen, betytt så mycket men jag mist kontakten med. Ni som outröttligt läser här.
 
En riktigt God Jul.
 
Kram Cecce
Eva N
Kommentar postad
Lakritskola är otroligt gott! Tack för allt du delar med dig av!
Önskar dig en riktigt God Jul!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben