Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man lyckas med glutenfria scones.

 
Underbart, sa han.
Äntligen, sa jag.
 
Började denna ljuvliga söndagsmorgon med att baka scones till frukost. Och äntligen fick jag till dem, precis så där som jag vill ha dem. Det vill säga - perkfekt i konsistens och smak. Inte helt lätt att baka glutenfria och mjölkfria scones och jag har försökt många gånger - tro mig, men oftast är de smuliga och har svårt att hålla i hop när man ska bre dem med smör. Hemligheten är att smeten ska vara ganska lös och att man låter den vila i minst 10 minuter innan man bakar ut dem. Likaså att man låter dem svalna ordentligt innan man skär och delar sconsen i mindre delar och äter dem.
 
Men i morse. Mmmm....finns det något ljuvligare än ljumma scones och nybryggt kaffe.
 
Här är ett försök att skriva ner receptet:
 
Glutenfria/mjölkfria scones
 
50 g mjölkfritt margarin
1 dl havremjöl
2 dl glutenfritt/mjölkfritt mjöl (jag använde Lailas blå paket)
0,5 dl krossat bovete
3 tsk fiberhusk
2,5 tsk bakpulver
ca 1 dl mjölkfri vaniljyoghurt/havregurt
ca 0,5 dl havremjölk
1 ägg
1 tsk salt
 
Nyp i hop margarin med de torra ingredienserna. Rör ner ägg, yoghurt och mjölk. Blanda till en ganska lös smet. Låt vila i minst 10 minuter tills smeten svällt ihop till en deg. Degen/smeten ska fortfarande vara lite kletig. Fukta händerna och forma till två små runda "bröd".
Baka i 225 graders ugnsvärme till de är gyllenbruna och fasta när du trycker på dem - det tar ca 15-20 min beroende på ugn.
Låt sconesen svalna på plåten en stund innan du skär upp dem och avnjuter med valfritt pålägg.
 
 
För övrigt har vi haft en skön och avkopplande helg, med en mysig fredagskväll hemma tillsammans med Håkan som anslöt oss under fredagseftermiddagen. I lördags gick vi upp tidigt för att köra norrut mot Åsljunga för att lämna Rebecka till den första konfirmationsträffen. Hon ska vara på konfirmationsläger i sommar och skulle för första gången träffa sina blivande konfa-kompisar.
Håkan och jag passade på att hälsa på min svärfar under tiden och blev bjudna på god lunch innan det var dags att hämta hem konfirmanden igen. På hemvägen stannade vi till i mitt föräldrahem och blev bjudna på nybakade bullar, kakor och kaffe. Inte dumt alls att åka runt och slå sig ner vid dukade bord..haha!
 
I dag har vi mest skrotat runt här hemma och fått gjort en del nödvändigheter som att byta till vinterdäck på bilden, skicka tack-kort från bröllopet i somras (bättre sent än aldrig) innan det var dags att styra kosan mot centralstationen igen, vinka vemodigt hej-då till helg och varandra, och säga hej till ny vecka arbetsliv igen.
 
Tiden går fort när man har trevligt. 
Förösker ta vara på nuet. Inte tänka så mycket bakåt eller framåt. Inte oroa mig för sådant som inte har hänt. Bara vara här och nu och njuta av att allt är bra. Att vi har det bra. Att livet är bra.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
snyggt jobbat baka glutenfritt är inte så lätt
Svar: Tack! Man får öva några gånger:-)
cecce
Eva N
Kommentar postad
Åh jag vet känslan när man äntligen får till det bra med glutenfritt. Det är lite meckigt inland. Hoppas du har haft en fin första advent!
Svar: Ja, glutenfritt är lite meckigt, men det går. Man får öva:-) Tack, min första advent har varit fin! Hoppas din varit detsamma.Kram!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben