Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har ett kanelbullekaka-recept och sportlovsonsdag på Snälltåget.

 
 
Hej på dig
 
Jag njuter av min sportlovsledighet och har ägnat de två första dagarna åt att gå loss med trasa, dammsugare och att göra en djupdykning i arbetsrummets/gästrummets lådor, skrymslen och gömmor. Således har det kastats och rensats och iordinggjorts bland allsköns prylar. Konstaterade igår att jag inte gillar småsaker. Vad ska man med alla pillerutt grejer till? Små ficklampor, pennor, kort, nyckelringar, små plånböcker, anteckningsböcker snören osv osv. Vi samlar på oss alldeles för mycket. Nu har i alla fall allting fått sin plats och jag lämnar måndag och tisdag med en känsla av kontroll. Skönt.
 
I lördags bakade jag kanelbullekaka. En god och saftig kaka som duger gott när tiden inte räcker till för ett bullbak. Tänkte jag skulle ge er receptet men hittar inte det receptet som jag använde denna gång, så det får bli ett liknande. Det finns en uppsjö av recept på kanelbullekaka och följande innehåller inga ägg. Bra för alla er som är veganer. Byt ut smör och filmjölk mot mjölkfria varianter - det funkar lika bra, om ni vill det.
 
KANELBULLEKAKA

1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 ½ dl strösocker
½ dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
½ dl filmjölk 

Fyllning
kanel
strösocker 

Garnering
kanel
pärlsocker
ca 2 msk sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vaniljsocker, bakpulver, strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop allt till en kladdig deg.

Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.

Smula över resten av degen.

Strö över kanel, pärlsocker och sötmandel.

Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen.

(Receptet jag jag lånat från Lindas Bakskola.)

 
Så.
 
Nu lämnar jag alltså städdagarna bakom mig och blickar framåt mot resten av lovet i Stockholm. Egentligen skulle jag inte rest från i morgon, men helt plötsligt befann jag mig helt ensam hemma då ungdomarna skulle iväg på annat håll. Hittade en billig biljett med Snälltåget och på den vägen är det.
Ska bli skönt med en längre och sammanhängande Stockholmsvistelse för omväxlings skull.
Dessutom fyller Håkan år och det känns roligt att kunna spendera tiden med honom.
 
 
Bjuder på en bild från mitt vardagsrum, så som det såg ut strax innan jag begav mig hemifrån med resväskan i soffan.
Fick med en av mina orkideer som blommar så fint också.
 
 
Hann med en tidigare buss in till Lund och hade en timme till förfogande innan tåget gick.
La ut nedanstående bild på instagram. Lite sportlovslyx sådär. En kaffe. En dator. Ett väntande tåg.
Tid att bara vara.
 
 
 
Och nu sitter jag fint i vagn femton på Snälltåget och har fyra timmars resa kvar att bara luta mig tillbaks med avsnitt av Outlander nedladdade i mobilen.
 
Sportlov alltså. Ett riktigt bra påfund!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben