När man lunkar på.
En orkide på ett vardagsrumsbord och en tonåring som syr.
Två bilder som får symbolisera livet hemma. För det är ju där vi vistas mest just nu. Helgen som gick tillbringades på hemmaplan utan yviga rörelser. Vi tassade omkring, var och en med sitt.
Jag försöker ta vara på tiden som helt plötsligt finns till att göra...ingenting.
Det där med vardagsmat - inte alltid så lätt att vara uppfinningsrik och hitta variationer. Tycker dock att det är ett förnöjsamt nöje att laga mat och göra något praktiskt i köket när man suttit på en kontorsstol och teoriserat en hel dag.
Så här gjorde jag (recept från Köket.se)
Broccoligratäng med bacon
800 g broccoli
150 g bacon
1/2 purjolök
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl standardmjölk (använde vispgrädde)
100 g smakrik riven ost
1 nypa riven muskotnöt
Smör till formen
Salt och svartpeppar
150 g bacon
1/2 purjolök
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl standardmjölk (använde vispgrädde)
100 g smakrik riven ost
1 nypa riven muskotnöt
Smör till formen
Salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader
Skölj broccolin, skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten. Dela varje stjälk i halvor, eller i kvartar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i max två minuter.
Skölj och skiva purjolöken.
Bryn bacon och purjolök tillsammans. Vill du ha lite hårdare bacon steker du den separat i en het stekpanna.
Smörj en ugnsfast form och varva med broccoli, bacon och purjo.
Vispa ihop crème fraîche, mjölk och ägg med osten till en stanning. Smaka av med lite salt, svartpeppar och muskot.
Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.
Skölj broccolin, skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten. Dela varje stjälk i halvor, eller i kvartar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i max två minuter.
Skölj och skiva purjolöken.
Bryn bacon och purjolök tillsammans. Vill du ha lite hårdare bacon steker du den separat i en het stekpanna.
Smörj en ugnsfast form och varva med broccoli, bacon och purjo.
Vispa ihop crème fraîche, mjölk och ägg med osten till en stanning. Smaka av med lite salt, svartpeppar och muskot.
Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.
Jaja. Livet går just nu sin gilla gång och det finns inte så mycket att berätta för omvärlden.
Sonen i Jönköping är fortfarande sjuk i feber. Har gått tio dagar nu med feber, hosta och allmänt dåligt mående. Idag på vårdcentralen konstaterade läkaren lunginflammation och vi hoppas att penicillin kan hjälpa. Känns jobbigt i mammahjärtat att befinna sig så långt ifrån och inte kunna hjälpa. Jag har en tendens att oroa mig och de senaste dagarna mer än vanligt.
I dessa tider vet man inte riktigt vad som är vad och vilka symtom som orsakas av covid-19.
Hjälper föga att oroa sig - men ändå. Tankar styr vi inte över.
Nu laddar jag för onsdag och arbetsdag innan ett Kristihimmelfärdslov väntar runt hörnet. Kommer fira det med en glass med kollegan i morgon eftermiddag med näsan mot solen och en blå himmel.
Det är vad jag hoppas i alla fall.
Kram Cecce