Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har bakat den godaste äppelkakan!

 
Måste dela med mig receptet till den här äppelkakan med mandel.
Sååå god. Och enkel att baka. Har hittat receptet i mitt flöde på sociala medier men kommer inte ihåg vem ursprungskällan är. Bakade kakan idag till fika då vi hade morbror på besök. Mandelmassan gör den riktigt saftig och god. Kakan innehåller inga ägg så den lämpar sig utmärkt för veganer om man bakar med mjölkfritt smör och havremjölk och jag gissar att den funkar fint med glutenfritt mjöl om man så vill.
 
Här kommer receptet:
 
Äppelkaka med mandel och kanel.
 
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
150 g grovriven mandelmassa
 
2 stora äpplen
kanel
flagad mandel eller hackade hasselnötter
pärlsocker
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en rund form ca 22 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner strösocker och låt svalna lite innan du rör ner resten av ingredienserna.
Häll smeten i formen
Skala och skiva äpplen i tunna skivor (halvmåneform) som du sticker ner i smeten. pudra över malen kanel och strö på flagad mandel och pärlsocker.
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås.
 
Ät och njut!
 
 
 
För övrigt tillbringar jag mina dagar här, vid köksbordet med böcker och dator och ska försöka åstadkomma en presentation som ska inlämnas snart. Höstlovet är räddat.
Ser ni rosorna? De plockades in från trädgården här vid blå huset i skärgården i går. Så fint att ha blommor trots sen oktober. 
 
 
 
 
Utsikten utanför köksfönstret är inte så pjåkig den heller. Underbara höstfärger och en och annan promenad i det gulröda har jag unnat mig.
Känns skönt att få vara kvar här och slippa stressa hem med söndagståget. Har ju lov kommande vecka och passar på att stanna här några extra dagar. Tonåringarna härjar således fritt på hemmaplan, så jag får se vad som väntar mig när jag kommer hem tisdagkväll.
 
 
 
 
I går kväll åkte jag och Håkan in till stan och käkade god middag på Söder tillsammans med moster och morbror. Härligt att andas in doften av Stockholm, då det var ett tag sedan sist vi utnyttjade förmånen av närheten till huvudstaden. 
Som ni märker hinner jag roa mig en del mellan studiesessiorerna, och höstlovet är mer än välkommet. Äntligen lite tid att hinna med livet i övrigt.
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben