När man har en egen gelatoproduktion.
Det kallas svensk sommar.
Till helgen får vi mer besök. I morgon kommer makens bror med familj och på söndag vänner från Luleå. Således planerar jag menyer som ska motsvara väder och behov gällande dieter. Någon är vegan. Någon är vegetarian. Någon är mjölkallergiker och någon tål inte gluten.
Ja, ni förstår.
För övrigt har jag helst snöat in på att försöka åstadkomma en riktigt god gelato.
Häromdagen for jag in till Åkersberga för att köpa en ny glassmaskin och kom hem med en maskin med kompressor i. Hurra!! Nu behöver jag inte vänta på fysblock som ska bli redo utan kan göra glass på löpande band.
Jag har provat göra både "vanlig" och mjölkfri glass och båda har utfallit till belåtenhet för provsmakarna.
Riktig italiensk gelato innehåller inte ägg,har jag lärt mig och mer mjölk än grädde. därför behövs lite andra medel för att få glassen stabil och len.
Efter att ha googlat olika recept hittade jag ett italienskt företag här i Stockholm som säljer basprodukter för att göra gelato vilket innebär mjölkpulver, torrglukos/dextros och johannesbrödkärnmjöl. I stället för det sistnämnda har jag provat med arrowrotsmjöl vilket också fungerar bra.
Att göra glass utan ägg är perfekt nu när jag har veganska gäster.
Glassen blir supergod och konsistensen precis som jag vill ha den. Len och krämig utan iskristaller.
Än så länge har jag gjort vaniljglass, lakritsglass och en vegansk variant med ingefära (efter önskemål). Ska prova fler smaker så småningom, efterhand som vi hinner äta upp den glass som just nu produceras (vilket inte är så lite). Minst en ny glassomgång blir det varje dag...haha!
Förmodar att jag får anledning att återkomma till glassproduktionen så småningom.
Nu måste jag återgå till att planera matinköp inför helgens anstormining av gäster. Håller vädret för grillning månne?
En sak är säker.
Det lär bli glass till dessert.
Kram Cecce
Eva N
Oj så kul att hålla på med glassproduktion! Spännande att experimentera med smaker och innehåll.
Svar:
cecce