Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Når man har tips på en somrig potatissallad med örter.

 
I helgen frångick jag mitt vanliga recept på potatissallad och provade ett recept jag hittade i senaste numret av Allt om mat. En enkel och somrig potatissallad med örter och som blev uppskattad här hemma. Vi har anlagt en liten plantering med örter  i trädgården och det kändes lyxigt att kunna skörda sin egen gräslök och persilja och blanda i hop med olivolja, lök, balsamvinäger och nypotatis.
Jag serverade potatissalladen till varmrökt lax och aioli.
 
Receptet är enkelt med ingredienser man ofta har hemma.
 
Bilden blev dock inte den bästa, tagen lite snabbt med min mobilen som har några år på nacken.
Här är i alla fall receptet om ni vill prova:
 
Färskpotatissallad med örter
 
4 pers
900 g färskpotatis
 
Dressing
100 g färsklök eller silverlök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 stor knippa blandade örter t ex bladpersilja, gräslök, dill
1 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
 
Tillbehör
1 bladsalladshuvud eller 2 gemssallad
 
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj limen  noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Repa och finhacka örterna, mät till ca 1,5 dl. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Skrubba och skölj potatisen noga. Koka den mjuk i saltat vatten och låt potatisen ånga av och svalna. Skär potatisen i grova bitar och vänd i hop med dressingen.
Lägg upp potatisen på en bädd av salladsblad. garnera med örter och servera.
 
 
 
Ytterligare en nyligen tagen bild med mobilen när jag satt utanför dörren med ett glas vin och datorn och konstaterade att sommarkvällen var ljuvlig. Klockan är dryga tjugoett och här satt jag barbent i jeanskjol och t-shirt, matade hunden med köttbullar och konstaterade att helgen varit intensiv men fin.
Vi (läs maken och morbror) har snickarat staket, jag har ömsom städat lådor och skåp i kök och badrum, ömsom gått hundpromenader och lyssnat på ljudböcker. En bra kombo.
 
Jag brukar ägna första veckan på sommarlovet åt någin form av storstädning. I år extra angeläget då vi fortfarande inte kommit i ordning efter flytten. Och efter ett lästår som ägnats åt studier, nytt jobb och ett oroligt mammahjärta har städning inte varit högprioriterat. Städning en bra syssla i ställtiden mellan jobb och semseter, då man fortfarande är uppe i varv och i behov av något "praktiskt" efter en  vistelse i akademiska rum ett helt läsår.
 
Tonårongen fick dessuton för sig att hon ville byta rum, så idag värker kroppen efter miniflytt av en tonårings möbler och pinaler ut i ett litet hus vi har på tomten där jag har tidigare haft kontor. Skönt för henne att få klara sig lite på egen hand. 
 
I morgon njuter jag av min första sommarlovsmåndag och sover så länge som hunden tillåter.
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben