Hallonbiskvier med mörk choklad och lakrits!

Tror faktiskt jag överträffat mig själv alla kak-kategorier i dessa hallonbiskvier överdragna med mörk choklad och lakrits. Dottern och jag bara tittade på varandra, som om vi just kommit på livets mysterium eller nå´t, medan hallonbiskvin smälte i tyst mumsande munnar. Ah! Ljuvligt!
Kombinationen hallon, mörk choklad och lakrits är magisk. Så är det bara!


Här kommer receptet som är en variant av blåbärsbiskvierna jag bakat tidigare. Smörkrämen kan vara lite knepig att få ihop till en början. Bli inte avskräckta av att den ser ut som den har skurit sig utan fortsätt röra tills den går ihop. Det tar ca fem minuter.
Biskvier med hallonssmörkräm
Bottnar
250 g mandelmassa
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
Hallonsmörkräm
200 g osaltat, rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 äggulor, rumsvarma
2 dl frysta och tinade hallon ej avrunna utan använd även saften som bildas när hallonen tinar.
Topping
ca 300 g mörk choklad
2-3 tsk lakritspulver, jag använde Lakritsfabrikens (smaka dig fram till önskad lakritssmak)

Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och sockret. Ställ blandningen i kylen i ca 20 min så smeten blir fast i konsistensen
- Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen tills de är gyllene i färgen, ca 12 min. Håll uppsikt. Alla ugnar fungerar olika. Låt kakorna svalna.
- Gör smörkrämen under tiden. Det är mycket viktigt att alla ingredienserna är rumstempererade och rörs ihop för hand. Även de tinade hallonen. Om råvarorna är för kalla skär sig smörkrämen. Rör ihop hallonsmöret till en jämn smet. Det tar en liten stund, ha tålamod! Om det är svårt att få ihop smörkrämen, sätt skålen med smörkrämen 2-3 sek i mikron och rör igen.
- Fördela smörkrämen på den platta sidan/botten av biskvin i form av en liten topp. Ställ åt sidan i kylen tills smörkrämen har stelnat.
- Smält chokladen över vattenbad, rör ner lakritspulvret och doppa biskvierna försiktigt så att smörkrämen täcks av choklad. Låt biskvierna stelna på ett bakplåtspapper. Förvara dem kallt.
- Dekorera gärna med lite extra lakritspulver.

Ät en kaka, och ta en till. Runda av med lite kaffe och sen: Ät en till!
Kram Cecce
Fröken M
Gud va gott !! "vanliga" biskvier är min favorit, men dom där skulle jag ju helt klart vilja testa :)
mums! hallon & lakrits är en farligt god kombo!
kramar
kramar
Ojoj oj säger jag!!! Gud!!!! Fresterska!!
Kram
Kram
Ooooo så gottit :)
/Kraaaam Annmi
/Kraaaam Annmi
Jösses så gott :) måste testas kram Diana
Härlig blogg du har!
Ser underbart goda ut :)
Men MUMS Cecce, dom både ser och låter helt fantastiska. EN sån får du bjuda mig på <3
KRAM
KRAM
sV: Det var det!
Hoppas förkylningen snart blir bättre!
Åh dom där skulle jag gärna vilja smaka, dom ser galet goda ut och kombinatonen kan ju inte vara fel?
Ibland hatar jag att vara laktosintolerant!
Hoppas förkylningen snart blir bättre!
Åh dom där skulle jag gärna vilja smaka, dom ser galet goda ut och kombinatonen kan ju inte vara fel?
Ibland hatar jag att vara laktosintolerant!
Mums vad gott, de måste jag prova! Kram Anette
Gott :)
Det kanske vore nåt;)
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Liv
Hej! WOW va gott det ser ut. Haaaade ju bestämt mig för att köra en obakande osockermånad men... Kan hända att du spolierade detta för mig nu ;)
En fråga: lakritspulver är nog lite dyrt för mig nu... och har inte riktigt användning för detta annars men kan man finkrossa lakritskarameller istället och ha i tror du?
En fråga: lakritspulver är nog lite dyrt för mig nu... och har inte riktigt användning för detta annars men kan man finkrossa lakritskarameller istället och ha i tror du?
Svar:
cecce
Liv
Hm... kanske får bli rålakritspulver ändå. Låter ju som något för både mig (som gillar lakrits+att pyssla i köket) och min mamma (som inte pysslar mycket i köket men som dyrkar både lakrits, choklad och hallon!). Kanske man kan få lite mammasponsring även när man är vuxen dotter ;)
Hade nog blandat ihop rålakritspulver med något annat för det var inte vad jag tänkte att det var - kollade upp det efter ditt svar.
Detta recept ska helt klart användas till mammas 60-års fest. Typ - mamma i dessertform ;)
Biskvibottnen + hallon (inte minst om man gör det inte så fin"krossat" utan lite tuggigt (typ) + mörk chokald (går minst 2 kakor/vecka) + lakrits.
Så ett STORT! tack från henne :)
och från mig också som är mycket nyfiken på detta.
Ett litet ps.
Du kanske redan har provat dessa, men annars så har LIDL väldigt goda chokladkakor som heter JD Gross. ALLA är väldigt fina i smaken, tror de har från 35% till 81%. Även 81% är inte alls så bitter som vissa andra, utan riktigt god. 70%-iga var också en av topp testade av Testfakta för antioxidanter, så ger ju en hint om att det är bra tillverkad choklad. Och superdyra är de inte. 15:- för 125g. Bara ett tips för du verkar ju vara en kökspysslare :)
(nej - jobbar inte på LIDL, även om det låter om jag försöker marknadsföra dem ;) )
Hade nog blandat ihop rålakritspulver med något annat för det var inte vad jag tänkte att det var - kollade upp det efter ditt svar.
Detta recept ska helt klart användas till mammas 60-års fest. Typ - mamma i dessertform ;)
Biskvibottnen + hallon (inte minst om man gör det inte så fin"krossat" utan lite tuggigt (typ) + mörk chokald (går minst 2 kakor/vecka) + lakrits.
Så ett STORT! tack från henne :)
och från mig också som är mycket nyfiken på detta.
Ett litet ps.
Du kanske redan har provat dessa, men annars så har LIDL väldigt goda chokladkakor som heter JD Gross. ALLA är väldigt fina i smaken, tror de har från 35% till 81%. Även 81% är inte alls så bitter som vissa andra, utan riktigt god. 70%-iga var också en av topp testade av Testfakta för antioxidanter, så ger ju en hint om att det är bra tillverkad choklad. Och superdyra är de inte. 15:- för 125g. Bara ett tips för du verkar ju vara en kökspysslare :)
(nej - jobbar inte på LIDL, även om det låter om jag försöker marknadsföra dem ;) )
Svar:
cecce
Gud så smarriga dem lät, och såg ut! Kanske man skulle testa att baka en dag!
kram
kram
åh dom ser jätte goda ut!
Vad gott det låter!! Själv har jag alltid älskat beskvier men med åren (haha oj, nu lät jag äldre än vad jag är) har min nötallergi blivit värre så nu kan jag inte längre äta mandel vilket jag kunde innan... Nu är min fråga då om du har något tips på vad man kan ha i bottnen istället för mandelmassa? :)
Svar:
cecce
Åh fyyy såååå gott! :D