Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Biskvier med blåbärssmörkräm!

 
Kommer ni ihåg de här? Blåbärsbiskvierna jag bakade till inför Kaffekalaset blev uppskattade både i hem, radiohus och bland kafferepsgäster. Tycker det känns kul att göra varianter av de klassiska småkakorna och dessa blev verkligen goda. Lite pyssel med blåbärssmörkrämen annars är de inte svåra att baka. Det viktiga är att alla ingredienser till båbärssmörkrämen är rumsvarma och att man har en gnutta tålamod med att röra ihop den. 
Annars inga större svårigheter och jag tycker absolut att ni ska prova.
 
Som så många av de klassiska småkakorna påminner chokladbiskvier mig om barndom. Födelsedagskalas. Sockerdricksflaskor med sugrör. Mostrar. Fastrar. Fnittrande kusiner uppradade runt findukat barnbord. Värme.
Mjukgörande härliga minnen.
 
Så här mina vänner, kommer receptet (hämtat från tidningen Hembakat):
 
 

Biskvier med blåbärssmörkräm

Bottnar

250 g mandelmassa

2 äggvitor

1,5 dl strösocker

 

Blåbärssmörkräm

200 g osaltat, rumsvarmt smör

1,5 dl florsocker

3 tsk vaniljsocker

3 äggulor, rumsvarma

2 dl frysta och tinade blåbär ej avrunna utan använd även saften som bildas när blåbären tinar.

 

Topping

ca 300 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och sockret. Ställ blandningen i kylen i ca 20 min så smeten blir fast i konsistensen
  2. Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen tills de är gyllene i färgen, ca 12 min. Håll uppsikt. Alla ugnar fungerar olika. Låt kakorna svalna.
  3. Gör smörkrämen under tiden. Det är mycket viktigt att alla ingredienserna är rumstempererade och rörs ihop för hand. Även de tinade blåbären. Om råvarorna är för kalla skär sig smörkrämen. Rör ihop blåbärssmöret till en jämn smet. Det tar en liten stund, ha tålamod! Om det är svårt att få ihop smörkrämen, sätt skålen med smörkrämen 2-3 sek i mikron och rör igen.
  4. Fördela smörkrämen på den platta sidan/botten av biskvin i form av en liten topp. Ställ åt sidan i kylen tills smörkrämen har stelnat.
  5. Smält chokladen över vattenbad och doppa biskvierna försiktigt så att smörkrämen täcks av choklad. Låt biskvierna stelna på ett bakplåtspapper. Förvara dem kallt.
 
Baka, ät, njut!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Ooooo...**mumms**
Jag tar ett "bett" & säger 1000-Tack för Receptet!
Ha en fin kväll/Kram
Kommentar postad
Åh får genast lust att experimentera med ditt recept :) ska prova att baka en sundare biskvi ... Lagom storlek du gjort med!!!

Kram
Kommentar postad
Jag älskar att baka beskvier. den här varianten måste jag bara testa - för blåbär gillar jag.

Kramiz
Kommentar postad
Åh så smaskigt det låter. Jag mixtrade även jag med ett recept här-om-dagen. Kladdkaka/brownie med after eight.
Den blev kanon!

Hälsningar
Yohanna
som skickar med en länk om du skulle bli sugen:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/september/real-life-mysstallen.html
Kommentar postad
Skoja med mig *slickar mig runt munnen*
Lägg inte upp sådana här saker så här dags... affären är ju stängd i byn....
*Ler* Ser riktigt smarriga ut :)
Kram fina du!
Kommentar postad
Mmmm... Så gott det ser ut, som vanligt :) Jag hoppas så att du en dag får öppna ditt eget café!!

Kraaam Bella
Kommentar postad
Mmm vad gott det ser ut! Dotter här hemma skulle visst baka såna till helgen..vilken tur jag har =D
Kram