Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Frusen cheesecake med daim!

 
När detta inlägg publiceras befinner jag mig troligen runt ovala bordet på jobb i färd med att skriva kvalitetsrapport  om läsårets förehavanden och målbeskrivningar om kommande. Smidigt ibland det här med tidsinställda inlägg, då det mesta som publiceras här skrivs på kvällarna då lugnet lagt sig i boet.  
 
Tänkte att ni skulle få tal del av receptet på den frusna cheesecake med daim som jag gjorde inför tjugoårsfestligheterna  i söndags, Det var dottern som hittat receptet i Jennys matblogg och tyckte den lät så god att hon ville ha den som sin födelsedagstårta. Och...där tänkte hon rätt! Försvinnande god och endast en liten bit blev kvar på fatet, vilket är betyg nog.
 
Jag följde receptet så när som på att jag ringlade den kondenserade mjölken över cheesecaken och severade resten vid sidan om. Kondenserad mjölk är ju ganska söt, och jag lät således gästerna själv bestämma söthetsgraden. Använde också karamelliserad mjölk dvs färdigkokt kondenserad mjölk i stället för som receptet angav - den kondenserade. 
 
Om du vill göra cheesecaken glutenfri hittar du recept på glutenfri botten i detta inlägg.
 
 
Form ca 25 cm i diameter

3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk sötad  - kokad i max 2 timmar

Gör så här: 
Ta av ettiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Jag kokade 1 .50 ganska exakt, skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.

Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

 

Lycka till!!

Kram Cecce

Kommentar postad
Mummsigt - Älskar Daim/Kram
Kommentar postad
Mmmm en tårta som mina killar kommer att älska, jag menar dajm o "kolasås" är ju en oemotståndlig kombination. Kramisar Tina
Kommentar postad
Men så gott..... Kram anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben