Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Morsdagstips: Frozen cheesecake med vit choklad och jordgubbar.

 
Idag slår nog värmen alla rekord! Vilket sommarväder! 
Slängde av mig långbyxor och tröja och rotade fram shortsen som legat längst ner i lådan när jag kom hem från jobb. Helt enkelt för varmt för något annat klädtyg än shorts och linne denna eftermiddag. Och så är det äntligen fredag och ämbetskostymen kan läggas på hyllan och ledigheten kan börja. Finemang!
 
Bjöd på denna frusna cheesecake på jobb idag. Till skillnad från andra liknande cheesecakes behöver den inte stelna i frysen utan kan serveras utagen ur kylskåpet. Kan bero den stora mängd choklad i fyllningen. Kakan är således ganska söt och behöver syrligheten från jordgubbarna för att inte bli för "tung". Nästa gång jag gör den (för det kommer jag garanterat att göra) ska jag riva ner lite limeskal i smeten för mer balans gentemot det söta.
För övrigt en riktigt god cheesecake - perfekt till firandet av morsdag på söndag!
 
Valde att göra den glutenfri, med en botten baserat på havregryn, smör och maizena, men digestivekex funkar såklart lika bra. Nedan finns recept på båda varianterna.
 
 
 
Cheesecake med vit choklad och jordgubbar
 
Botten:
75 g smör
150 g digestivekex
 
Smält smöret och mixa med det kexen i en matberedare eller mixer. Tryck ut i en form med avtagbar kant på 1,5 liter. Grädda botten i 175 grader varm ugn i 8-10 minuter.
 
Glutenfri botten:
 
75 g smör
30 g socker
40 g havremjöl
30 g havregryn
55 g maizena
0,5 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 krm salt
 
Blanda ihop alla ingredienser för botten till en deg. Tryck ut degen i botten av en form med löstagbara kanter
Grädda i ugn på 175 grader i ca 15 minuter.
 
Fyllning:
250 g vit choklad, Lindt Strawberry intense
75 g mörk choklad
2 askar philadelphiaost (200g)
1 dl kesella
1 dl strösocker
 
Smält den vita chokladen över vattenbad eller på svag värme i micron. Grovhacka den mörka chokladen.
Blanda philadelphiaost, kesella och strösocker. Tillsätt den smälta vita chokladen långsamt under ständig omrörning. Blanda ner den hackade chokladen.
 
Fyll formen upp till kanten och ställ svalt fram till servering eller frys och ta ut den 1 timme före servering. 
Garnera med färska gordgubbar.
 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta den varma fredag med att köra en sprallig och förväntansfull liten åtta-åring till pyamasparty!
Ny pyamas har inhandlats liksom present, så nu återstår bara håret som ska flätas och en mamma som ska bli färdig med detta inlägg. Bäst att sluta!
 
Önskar er alla en riktigt härlig fredagskväll!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Mmmm så gott det ser ut. Mums. Kram Anette
Kommentar postad
Jaa det är tropisk värme & då prioriteras inte datorn när det är en stationär i litet burspråk hihi ...
Ljuvlig Tårta - Midsommafeeling på den & otroligt vacker/Kram fina du!
Kommentar postad
Vad tårtan ser god ut!
Kommentar postad
Den är en fröjd för ögat och säkert för munnen med <3
Kram
Julia
Kommentar postad
Den ser så himla god ut! Tänkte göra den i helgen.

Menar du två paket philadelphiaost så att det blir 400g totalt, eller två paket på 100g så det blir 200g totalt?
Svar: Det ska vara två paket a 200 g, alltså 400 g totalt:-)Den är mäktig men god!:-)

Kram Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben