Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Prinsesstårta på veganskt vis.

 
 Det har varit mycket kalasande härhemma den senaste tiden. Två tonåringar och en elvaåring har fyllt år inom loppet av tre veckor och oktober månads kvot av tårtätning är fylld med råge...haha! I alla fall.....eftersom en av familjemedlemmarna numera helst äter veganskt ville jag prova att baka en av favorittårtorna - den klassiska prinsesstårtan helt utan ägg eller mjölk. Ett spännande tilltag eftersom - grädde och vaniljkräm är huvudingedienser i tårtan. Går det att göra vaniljkräm utan ägg? Jajamen. Likaså var jag lite spänd på om soyagrädden skulle hålla formen eftersom växtbaserad grädde är lösare i konsistensen. Det löste jag genom att blanda ner lite vaniljkräm i grädden och på så sätt få en "fastare" form på tårtan.
 
 
Vegansk prinsesstårta
 
Recept på vegansk tårtbotten utan ägg hittar ni i detta inlägg
 
Vaniljkräm utan ägg:
2 dl valfri växtgrädde - jag använde soyagrädde
4 tsk majsstärkelse
2 tsk strösocker
1 krm vaniljpulver
- knivsudd gul karamellfärg

Kokas upp grädde med majsstärkelse och strösocker.  När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls. 
 
 
 
 
Ihopsättning av tårtan

Någon deciliter hallon eller hallonsylt
1 - 2 paket vispbar grädde
300-400 g marsipan
- florsocker
 
Jag monterade i hop tårtan på samma sätt som vanlig prinsesstårta, dvs delade bottnen. Jag lyckades dock inte dela bottnen i tre delar utan fick nöja mig med två då den inte höll formen lika bra som "vanlig" sockerkaksbottnen. Sedan bredde jag på ett lager hallonsylt och ett lager vaniljkräm på understa bottnen. Lägg på den andra delen och tryck till lite. Vispa grädden och blanda med resterande vaniljkräm. Forma en liten kupol ovanpå den översta tårtbottnen och spackla sedan med vaniljgrädde runt om hela tårtan. Kavla sedan ut marsipanen, om du inte använder färdigkavlad marsipan. För att underlätta att inte marsipanen fastnar kan man kavla mellan två bakplåtspapper eller plastfolie. Ibland kan man behöva mjöla lite med florsocker.
Lägg försiktigt marsipanen på tårtan och försök undvika veck på tårtans sidor. Detta moment kan kräva lite träning men om man "smeker" fast marsipanen med händerna och drar lite lätt i marsipanen brukar det gå. Skär inte marsipanen för nära nederkanten, då den gärna drar ihop sig något.
Pudra med florsocker och dekorera med en marsipanros (finns numera att köpa).


Lycka till!
Kram Cecce
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Y
Kommentar postad
Jisses vad du är kreativ, duktig och omtänksam och påhittig så att alla blir nöjda och glada❣️
Kommentar postad
Hej! Tack för receptet! Hur är det att göra tårtan dagen innan? Blir det lättare rinnigt? Vad rekommenderar du? Samma dag? :-)
Svar: Hej! Du kan baka botten dagen innan och med fördel fylla den med sylt och vaniljkräm. Låt stå i kylen så smakerna sätter sig. Däremot brukar jag lägga på vaniljgrädde och täcka med marsipan samma dag som den ska serveras för bästa resultat😊 Skillnaden mellan vegansk prinsesstårta och ”vanlig” är att det kan va svårare att få den vegetabiliska grädden att bli lika ”fast” och formbar, men vaniljkrämen hjälper till en del att sätta ”stadgan”.
Lycka till och hör av dig om du har fler frågor. Berätta gärna hur det går😊
Kram Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben