Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Mjölk och äggfri tårtbotten!!

 
 
Ja, här sitter jag vid köksbordet denna soliga och underbara nationaldag! Så skönt med en extra dag att landa i, mellan Stockholm och arbetsdagar. Kanske är det, det bästa sättet för mig att fira på. I vila. Lite eftertanke. Njutningsbara promenad. Och förståss. En tårta! Någonstans vill även jag vara med att dela glädjen över vårt fina land - med dess underbara natur, demokrati, rikedom och frihet. Är oändligt tacksam för att jag får växa upp och leva just här.
 
För att göra det hela liiite mera utmanande vad gäller tårtbaket, bestämde jag mig för att provbaka en mjölk- och äggfri variant av gräddtårta. Denna klassiska -svenska tårta som är älskad av de flesta. Är man mjölk eller äggallergiker ska man ju också kunna njuta av det goda. Eftersom jag dessutom har en vegan i hushållet känns det extra angeläget att baka något som hela familjen kan äta. Alltså blev det en tårtbotten gjord på kikärtsspad i stället för ägg. Jojomen. Det fungerar faktiskt!
 
 
 
 
Fantastiskt att man kan få till en fluffig och krämig smet på kikärtsspad och socker!! Precis som med ägg. Råkade vispa min smet lite för länge, men det gick bra ändå.
 
Så här gjorde jag:
 
1½ dl bönvatten (vatten från en burk med kikärtor)
2 dl strösocker 
3 dl vetemjöl 
½ dl olja eller smält mjölkfritt margarin
 
Jag använde en form på 18 cm. Använder du en större form får du en "plattare" botten men en 20 cm form fungerar säkert också för att få en botten som går att dela på två.
 Vispa ihop bönvattnet med sockret tills det är ljust och fluffigt och det blir ”räfflor av vispen” i smeten. Det kan ta ca 5 min men smeten ska inte bli tjock som maräng. Vänd ner vetemjöl genom att först sikta den ovanpå smeten och sedan ringla oljan ovanpå. Vänd försiktigt med många försiktiga tag in mjölet och oljan med en slickepott och häll upp i formen. 175°C i mitten av ugnen i 45-50 minuter för en form på 18 cm.
 
Hela resultatet får ni se lite senare - när jag fyllt bottnen med citroncurd, mjölkfri grädde och blåbär. Ska bli spännande att smaka!
 
 
Tills dess önkar jag er alla en fortsatt fin nationaldag!
Leve Sverige!
 
Bild från morgondagens promenad vid stranden. 
 
Kram Cecce
 
 
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben