Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Vegansk augustitårta i skärgårdsvyer.

 
Bättre sent än aldrig.
 
Har inte blivit klar till att visa tårtan jag bakade till min födelsedag för snart en månad sedan. Eftersom vi inte har tillgång till någon ugn i sjöhuset där vi bor när vi är på besök i Hästängsudd i Stockholms skärgård, får man använda fantasin så gott det går - men en tårta går att få till ändå. Jag använde mig av detta recept, men använde mig av mjölkfritt smör, vegetabilisk grädde (soyagrädde), mjölkfri mörk choklad och bytte jordgubbar mot hallon och blåbär. 
Jag gjorde även en vegansk variant på karamelliserad mjölk, som bestod av kokosmjölk som jag kokade ner till en kolakräm.
 
Vegansk kondenserad mjölk
(recept från roethlisberger.se)
 
1 burk kokosmjölk (Jag valde en fullfet variant och använde bara det "vita" alltså grädden. Det går bra att använda hela burken alltså grädde och vatten, det tar bara lite längre tid att reducera.
2 msk flytande sötning - gärna lönnsirap
 
Rör ihop kokosmjölk och sirap i en liten kastrull.
Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra på svag värme. Rör med jämna mellanrum.
Beroende på vilken kokosmjölk du använder tar det olika lång tid för vätskan att reduceras, men när du har en tjock, gyllene kolasås drar du kastrullen från värmen.
Servera antingen direkt, varm, eller häll upp i en burk/flaska och låt svalna för att sedan förvara i kyl. Den blir fastare i kylen men smakar likadant. Vill du ”mjuka upp” den igen är det bara att micra några sekunder före servering.
 

 
Jag hade för övrigt en riktigt fin födelsedag som firades med flaggan i topp, sol och bad, vila, presenter och en båttur till Vaxholm där moster, morbror bjöd på middag innan fäden gick hem över vattnet i solnedgången.
 
En riktigt härlig födelsedag med andra ord.
 
 
 
Blommor och presenter!
 
 
Födelsedagsbad!
 
 
Båttur!
  
 
Fina Vaxholm.
 
 
 
I solnedgången - på väg hem.
 
 
Och nu är det kväll en tisdag i slutet av augusti, då mörkret tätnar runt husknuten redan vid klockan tjugoett och hösten känns alltmer i luften.
Helgen spenderades dock i sjöhuset - i en atmosfär lika skön som i somras och avslutades med att H och jag gjorde gemensam färd ner till skåne, för ovanlighetens skull, med sj:s snabbtåg. H skulle jobba i Lundatrakten och jag fck njuta av hans närvaro hela vägen fram tills idag.
Måndag blev till tisdag, tiden går snabbt och jag har fullt upp i vardags- och mammabestyr.
Ojoj...ibland hinner jag verkligen inte med.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Jag bara måste testa att göra kondenserad kokosmjölk, dock med ica sötströ istället för lönnsirap.

Du verkar ha blivit ordentligt firad, precis som du är värd!
Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben