Godaste kolan, cookiekaka och pepparkashuset som aldrig blev av.
Det börjar dra i hop sig mot julafton.
Så här dagen innan är det fullt upp med att försöka få ihop det där sista. Ni vet, kolla så alla julklappar är på plats, inslagna...har ettiketter...ingen glömd. Att-göra-listan börjar betas av men jag har en del kvar idag. Jansson ska göras, liksom lakritskola, vanlig kola och saffranskladdkaka.
En sista runda upp till Ica och postkontoret sen tror jag att julens vita vingar kan sänka sig lagom till klockan tjugotre.
Alla barnen är hemma nu.
Sonen från Jönköping kom i söndags och sonen i Malmö checkade in i gamla pojkrummet i går. En dotter ansluter i morgon och tonåringen kikar ut från sitt rum då och då.
Maken kom till skåne i måndagskväll och det är skönt att ha honom hemma igen.
Julen kan börja.
Granen kom på plats i går. Vi hämtade hem den från svärfar julgransodling för några veckor sedan och den har stått på balkongen sedan dess och väntat på att få komma in i värmen, lagom till jul.
Ville vänta tills maken kom hem, för att kunna klä den tillsammans.
Liten men fin!
Och så har jag änntligen kommit i gång med lite bak.
Klassiska kolasnittar får jultouch med kardemmumma, kanel och pimpas med blockchoklad.
Jag har en låda Nyåkers pepparkaksdeg i kylen. Pepparkakshuset som aldrig blev av, typ.
Således tänker jag använda degen i dag genom att knåda in flagad mandel, syltade apelsinskal, rulla till längder och skära till kakor. En bra ide när man får pepparkaksdeg över.
I går bakade jag en mjuk variant av cookies. Blev suuupergod. Bilden gör nog inte rättvisa men det blev en mjukseg cookiekaka med choklad, valnötter och mandel. Egentligen är kakan tänkt att baka i stekpanna i ugnen men jag använde en fyrkantig bakform i stället.
Vill ni ha receptet?
Cookiekaka
200 g rumsvarmt smör i tärning
2,5 dl rörsocker (jag använde en blandning av farinsocker och vanligt strösocker)
1 dl ljus sirap
2 ägg
4 dl vetemjöl (240 g)
1 msk vanlijsocker
0,5 msk bakpulver
en gnutta salt
150 g hackad mörk choklad (eller en blandning av ljus och mörk)
100 g hackad mandel (eller andra nötter)
Servera gärna varm med vaniljglass
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Rör i hop smör, socker och sirapa i en bunke. Blanda ner äggen. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda till en slät smet. Rör ner chokladen och mandeln (nötter).
Tryck ut smeten i en smord gjutjärnspanna eller form ca 25 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter.
Avslutar med en bild på fjolårets kolor. Det blir definitivt en repris i år. Åh...de är sååå goda.
Receptet hittar ni i detta inlägg.
Så.
Nu är det hög tid för mig att sätta i gång med dagens förehavanden. Klockan har redan slagit lunch och jag har inte ens börjat.
Jag vill ju hellre sitta hääär...i soffan...och lukta på granen....haha!
Nåja. Blir nog tid till det med.
Tills vi ses här inne nästa gång.
En riktigt, riktigt, GOD JUL till alla er som kikar in här!
Kram Cecce
Tina
God jul till dig också!
Svar:
cecce