Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Hemgjord citronglass!


Här kommer receptet på min citronglass med maräng och lemoncurd.
Receptet hittade jag hos Cupcakefluffan, men ändrade om lite
efter eget tycke.

För första gången använde jag glukos och gelatin i glassmeten
vilket gör att glassen får en smidigare konsistens.

Glykos: (Fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare
och motverkar att sockret kristaliserar sig under infrysning,

Gelatin
: Fungerar som stabilisator. Glassen blir krämigare, mjukare
och smälter inte lika fort i rumstemperatur.
Givetvis kan man utesluta dessa. Det blir lika gott utan.

Glassen blev verkligen god, med mycket citronsmak.
Helt klart värt besväret!
Ett tips kan vara att värma lemoncurden lite i micron innan
man ringlar ner den i glassmeten.


Citronglass med maräng och lemoncurd
1,5 liter

5 dl vispgrädde
1 msk glukos
1 tsk vaniljextrakt/socker/pulver
1 dl socker
4 äggulor
Rivet skal och saft från två citroner
1 gelatinblad
maränger
lemon curd


1. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
2. Blanda grädde och vaniljextrakt  i en kastrull.
3.Låt blandningen koka upp och ställ åt sidan några minuter.
Blanda ner glykosen.
4. Vispa äggulor och socker pösigt.
5. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta
på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten
når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
7. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft.
8. Krama ur gelantinbladet och blanda ner det i glassmeten.
9. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ den sedan i kylen
några timmar för att bli helt iskall.

För att göra glass i frysen:
Blanda ner valfri mängd lemon curd och maränger delade
i mindre bitar.
Häll krämen i en form och ställ i frysen.
Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
För att göra glass i glassmaskin:
Följ instruktionerna för din glassmaskin.
När glassen nästan är klar så blandar du ner valfri mängd
lemon curd och maränger delade i mindre bitar.
Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

Lycka till!!

Kram
C

Kommentar postad
Mmmm gott!
Gun Parmbo
Kommentar postad
Hej Cecce!

Du kommer säkert ihåg mig. Jag var med i Stadionkyrkans ungdomskör och spelade piano. Jag råkade hitta din blogg som jag gillar. Jättefina bilder tillsammans med texterna du skriver. Jag skall definitivt göra citronglassen. Den verkar mumsig....

Ciao Gun
Kommentar postad
Ohhhhh nu har jag precis frestats o läst om lakritsglassen o nu kommer den här citronglassen, snacka om att du har en förmåga att träffa rätt när det gäller smaker;))

kramizzzzzz
Kommentar postad
Men guuud så gott!!!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben