Knäck med lakritssmak

Årets julgodis kommer att bestå av Rocky Road, polkabräck, kola och lakritsknäck.
Har ni inte gjort lakritsknäck tidigare måste ni prova. Åh! Kan bara inte sluta äta dem.
Gjorde dessa knäck förra helgen och de är redan slut.
Minst ett knäckkok till lär det bli innan jul.

Att göra knäck är inte svårt. Smeten sköter sig själv på spisen medan man sysslar
med annat. Jag använder en digital termometer som jag ställer på 120 grader.
När knäckern är klar ljuder en liten signal. På så sätt behöver man inte göra
kulprovet stup i kvarten.
Ett annat bra tips är att smörja in en plåt med lite olja innan man ställer
knäckformarna ovanpå. Då står formarna stadigare och välter inte lika lätt.
Använd en såssnipa eller liknande. Då fyller man knäckformarna smidigast med så
lite spill som möjligt.

Ingredienser:
10 karameller turkisk peppar (minst, jag tog fler)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Gör så här:
Krossa karamellerna fint i en mortel.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet
eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då.
Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör.
Fördela smeten i knäckformar.
Låt stelna. Förvara svalt.
10 karameller turkisk peppar (minst, jag tog fler)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Gör så här:
Krossa karamellerna fint i en mortel.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet
eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då.
Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör.
Fördela smeten i knäckformar.
Låt stelna. Förvara svalt.
Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten
och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
Jag strödde även lite lakritspulver ovanpå de färdiga knäcken för ännu lite mer
salmiaksmak.
Hoppas ni alla läsare har en fin torsdag!
Glöm inte anmäla er till min tävling! Ni hittar den här.
Kram
C



