Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Festtårta!


Här på jobbet bakas det lussebullar denna fredag.
Tänkte dock jag skulle dela med mig av en annan godsak nämligen receptet
tårtan jag gjorde till min mors 70 årsdag. Den här tårtan är perfekt som tårta
till de flesta tillställningar. Man kan byta ut rosorna mot annan dekoration
efter hur det passar. Marsipantomtar kanske?

Tårtan innehåller inget mjöl och är således glutenfri. En fördel för många!


Eftersom den är saftig kan den bakas ett par dagar i förväg
innan den dekoreras och serveras.
Den kan även frysas utan glasyr. Tänk då på att den måste
tina helt innan den täcks med glasyr.

Jag gjorde egna rosor, men numera kan man köpa färdiga marsipanrosor.

Ingerdienser:


300 g hackad mörk choklad (minst 70%)
200 g osaltat smör
6 ägg med separerade gulor och vitor
2 1/4 dl socker
150 g mald mandel
1/2tsk citronsaft eller vinäger
1 nypa salt
Glasyr
4 msk värmd silad aprikossylt
florsocker till bakbordet
250 g naturell marsipan
1 sats ganache
Ganache
200 g hackad mörk choklad (minst 70%)
75 g osaltat smör
2 msk vispgrädde
Rosor
350 g vit sockermassa
rosa pastafärg

springform, 23 cm i diameter, smord och lätt mjölad


Ganache:
Smält samman choklad, smör och grädde över vattenbad
och rör blandningen till en slät och fin ganache.
Låt den stå och kallna och tjockna lite innan den används.


Sätt ugnen på 180 grader.
Smält choklad och smör över vattenbad och rör blandningen slät och fin.
Låt den sedan svalan lite.

Vispa äggulor och socker mycket pösigt. Rör ned chokladblandningen,
tillsätt mald mandel och blanda väl.

Vispa äggvitor, salt och citronsaft till hårt skum.
Vänd först ned en stor sked äggvita i smeten
så att denna blir lite lös och därefter resten av äggvitan.

Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka en timme.
Kontrollera med en trästicka, kakan är färdig när den fortfarande är lite fuktig
i mitten men inte kladdig.
Låt den sedan kallna i formen.

Kakan kan glaseras när den är helt kall. helst nästa dag.

Placera den på ett ugnsgaller ovanför en bakplåt.
Om ovansidan är ojämn skärs den till så att ytan blir platt.
Pensla kakan runt om och ovanpå med värmd aprikossylt.
Pudra bakbordet lätt med florsocker och kavla marsipanen till en stor, tunn
rund platta som täcker hela kakan. Lägg plattan på kakan och jämna till ytan.
Skär till överflödig marsipan och pensla sedan med lite mer aprikossylt.

Häll den avsvalnande och tjocknade ganachen över kakan
och bre ut den jämt över hela med en plattkniv.
Låt sedan den färdiga tårtan stå svalt så att ganachen stelnar.

Dekorera slutligen tårtan med de torkade rosorna av sockermassa.

Servera gärna med lite vispad grädde!

Lycka till!!



Glöm inte att anmäla er till utlottningen av ett macaronsset. Tävlingen hittar
ni här.


Kram
C
Kommentar postad
Oooooo, vilken härlig tårta, men visst ska man smälta choklad grädde o vatten samtidigt en gång????



Jag blev så glad nu eftersom svärsonen försöker avara gluten;)) det är ju inte världens lättaste att hitta nåt gott utan gluten;)



Kramizzzzz

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben