Saffransbutterkaka med mandelmassa och apelsinkräm.

Idag har jag invigt min nya rosa Ankarsrum köksassistent. Hurra! Jag har önskat mig just denna assistent länge och ni kan nog ana hur lycklig jag är för att den står där på köksbänken. Så vacker att man inte stoppar in den i något skåp utan har den just här. På köksbänken. Lättillgänglig. För att användas. Eller bara titta på.
Jag har sagt det tidigare men säger det igen. Bra arbetsredskap i köket underlättar bak- och matlagning och en Ankarsrum lever mer än väl upp till de förväntningar jag har på en riktigt bra köksassistent.
Den är rymlig, har en kraftfull men tystgående motor, har många tillbehör och är helt enkelt en komplett maskin som håller resten av livet. Inte dumt alls!

Mitt första bak med min Anskarsrum blev en saffransbutterkaka med mandelmassa och apelsinkräm. Jag behövde fylla på förrådet inför julen och var sugen på att göra något mer än de traditionlla lussebullarna. Jag gjorde en sats saffransdeg som räckte både till butterkaka, snurror med mandelmassa och sockerbullar.
Inspirationen hittade jag hos Alltommat men ändrade om lite i receptet.

Saffransbutterkaka med mandelmassa och apelsinkräm.
1/2 sats saffransdeg (gör din favoritsaffransdeg som du använder till att göra lussekatter)
Apelsinkräm
0,5 dl pressad apelsinsaft
0,5 dl grädde
1 äggula
2 msk vetemjöl
2 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
rivet skal av en halv apelsin
Fyllning:
75-100 g smör
100 g riven mandelmassa
1 msk kardemumma
pensling och garnering
1 uppvispat ägg
mandelspån
Glasyr
1.5 dl florsocker
1 msk vatten

Gör saffransdegen enligt grundreceptet.
Kräm: Sjud alla ingredienser utom apelsinskal och vaniljsocker i en kastrull.
Sjud tills krämen börjar tjockna, ca 5 min. Vispa i vaniljsocker och apelsinskal, låt svalna.
Kavla ut saffransdegen på mjölad arbetsbänk till en stor platta, ca 30 x 40 cm. Bred på smör, strö över riven mandelmassa och kardemumma.
Rulla ihop degen. Skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg 10 bitar i smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Det kommer att se glest ut men de jäser ihop. Lägg bullbitarna som blir över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Spritsa i apelsinkrämen jämnt fördelat på butterkakan. Pensla med ägg. Strö över mandelspån.
Grädda butterkakan 20-22 min i nedre delen av ugnen i 200 graders ugnsvärme. Ta ut och låt svalna på galler.
Blanda florsocker och vatten och ringla det över butterkakan som ett rutmönster. Låt stelna.
Rulla ihop degen. Skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg 10 bitar i smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Det kommer att se glest ut men de jäser ihop. Lägg bullbitarna som blir över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Spritsa i apelsinkrämen jämnt fördelat på butterkakan. Pensla med ägg. Strö över mandelspån.
Grädda butterkakan 20-22 min i nedre delen av ugnen i 200 graders ugnsvärme. Ta ut och låt svalna på galler.
Blanda florsocker och vatten och ringla det över butterkakan som ett rutmönster. Låt stelna.

Eftersom jag tänkt frysa in kakan glaserade jag den inte med glasyr utan väntar med det tills servering.

De bullar som blev över gräddade jag som vanligt ( 225 graders ugnsvärme) och eftersom jag gjorde en hel sats saffransdeg räckte det även till sockerbullar. Jag rullade släta bullar som efter gräddning penslades med smält smör och doppades i socker.
Så goda!
Barnen (och jag) slukade de flesta i ett nafs.


Trots allt blev det en hel del över och jag kan nu stoltsera med en bullfylld frys.
Må julen komma!
Kram Cecce
Maria
Åh dessa bilder var farliga att titta på till frukosten! ;-) blev hyfsat sugen på bullar :-) kram
Förstår känslan när du ser din Ankarsrum där på bänken ;) Kul att kunna köpa något man verkligen vill ha och har användning av. Att den dessutom är som godis för ögat gör ju inte heller nå´t, hihi. Njut och må gott, snart är det jul :) Kram Milla
Om det inte får plats i frysen kan du alltid skicka några till mig ;)
Mums vad gott det ser ut!
Kram!
Mums vad gott det ser ut!
Kram!
En perfekt maskin för dig Cecce :)
Härliga köksbestyr.
Kram.
Härliga köksbestyr.
Kram.
Mums! Och vilken snygging till maskin. Kram Aette