Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

En liten kaka från Uppåkra!


En av mina kära kollegor kommer från det lilla samhället Uppåkra. Eftersom det finns en kaka med samma namn Uppåkrakaka ville jag gärna bjuda honom på dessa som en litet tack för all hjälp han ständigt bistår mig med.

Och det är just dessa svenska småkakor som ligger mig närmast om bakhjärtat. Den lilla torra mördegskakan. Kafferepskakan nummer ett. Kakor som jag minns från barndommens kaffekalas med dignande kakfat, klirrande porslin och lågmält småprat i eftermiddagstimman.

Receptet har jag hämtat från en skatt i kökshyllan: Sju sorters kakor! Passade även på att göra några Finska pinnar som också är en klassiker i kafferepssammanhang.


Uppåkrakakor
ca 40 stycken

3/4-1 dl florsocker
ca 4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200 g smör

Pensling: 1 ägg

Garnering:
2 msk hackad sötmandel
2 msk pärlsocker

Grädda i 175 - 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter


Lägg de torra ingredienserna
i en bunke eller direkt på bakbordet. Arbeta in smöret. Lägg degen kallt i minst en timme. Kavla ut degen 2-3 mm tjock, ta ut runda kakor med mått, ca 6 cm i diameter. Vik i hop kakorna nästan på mitten. Pensla med uppvispat ägg. Strö på på pärlsocker och mandel. Grädda.

TIPS! Ta ut runda kakor ca 7 cm i diameter. Lägg på lite sylt. Vik i hop den som en halvmåne men låt den undre kanten skjuta ut lite utanför den övre. Lägg kakorna på plåt. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och mandel. Grädda.


Lycka till!

Kram
C
Y
Kommentar postad
Uppåkrakakor är barndomsminnen! Bortglömda goda småkakor som nu skall bakas igen! Tack för påminnelsen! Kram från en småkaksfantast!
Anders Tedrup
Kommentar postad
Tack kära Cecce för denna välsmakande spröda lilla kaka som minner mig om de doftande kafferepen i Uppåkra på "den tiden det begav sig".
Kommentar postad
Får man säga finska pinnar? Jag menar, det passar sig ju inte att säga negerbollar...

Fast det säger jag ändå. Svårt att lära om sig ;)

Kram
Kommentar postad
Nu du Cesse är det dags för att jag bokar in mig för en bakskola hos dig. Jag fattar inte var du får all kunskap ifrån och all tid....

Att du inte rullar fram är ett under. Du är ju tunn som spagetti trots allt gott du fixar.



KRAM
Kommentar postad
Vilka smarriga kakor, Uppåkrakakorna verkar jättegoda;)

Sju sorters kakor är en härlig bok, tror inte jag har testat ens hälften av alla recept, ja kör oftast på de gamla vanliga eller så tar jag ett Cecce-recept;))



Kramizzzzz
Kommentar postad
Nu blir jag nostalgisk, inte över kakorna men väl över vågen! Så välbekant den är från mitt barndomshem. Kakorna är säkert goda också:)



Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben