Citronmarängpaj och lite annat!

Vilken fin valborgskväll det blev! Ett gäng på tolv personer firade ute på Annelies terass genom att grilla biffar och äta en massa goda tillbehör. Är fortfarande så här på förmiddagen mätt för resten av dagen. Så härligt att äntligen sitta ute, visserligen med jacka över axlarna, och njuta av solnedgång och kvällsljud.
Och citronpajen hade jag så klart med mig på cykeln genom byn. Den åts när kylan trängde på och sällskapet flyttade in vid köksbordet. Lika god kall som halvljummen och la sig fint i gommen efter allt det grillade.
Lovade er receptet och det ska ni få!

Receptet har jag hämtat från Anna Bergenströms Annas Mat, för övrigt en jättebra kokbok.
Pajdeg:
1,5 dl mjöl
1 msk socker
75 g kallt smör
1-2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 ägg, som bara precis vispas sönder
2 dl siktat florsocker
saften av en stor mogen citron
75 g smält smör
Marängtäcke:
5-6 äggvitor (jag tog fem)
1- 1,5 dl socker




Blanda snabbat (gärna i foodprocessor) ihop degen till pajskalet och låt den sedan ligga kallt i kylskåpet i 30-60 minuter. Kavla sedan ut degen och lägg den i en pajform (ca 22 cm i diameter). Förgrädda pajdegen på 200C i ca 15 min, och låt den sedan svalna.
Till fyllningen rörs alla ingredienser ihop och läggs i pajskalet.
Grädda på samma temperatur i ca 10 min. Under tiden som pajskal och paj gräddas, vispa ihop marängen som ska användas till täcket. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, och vispa sedan ner sockret och vispa lite till. Ta ut den varma pajen ur ugnen efter de 10 minutrarna, och klicka över marängsmeten i ett toppigt berg över hela pajen. Sänk ugnsvärmen till 150C och stoppa in pajen igen. Låt den stå i ugnen i ytterligare ca 15 minuter, eller tills marängtäcket har fått en fin, lite gyllene färg.
Den här marängpajen är bäst att äta samma dag, till dagen efter har marängtäcket långsamt "smält undan". Om man inte vill ha marängtäcke på sin paj går det självklart lika bra att bara göra en vanlig, hederlig citronpaj. Då gräddas den i ca 15 minuter istället för 10.


Denna första majdag då solen skiner från en klarblåhimmel ska här lekas med kompisar, färdigställas deklaration, och betalas räkningar. Borde göras. Måste göras. Och sonen kommer hem från Göteborg och dottern från London! Fullt hus igen!
Ska försöka knåpa ihop lite fler bilder från Bloggminglet och visa er. Det får bli i nästa inlägg!
Kram C
☆ Fru Eriksson
Ah....Underbart/Kram denna soliga 1-a Maj!
Vilka fantastiska bilder du får till!
Man blir alltid så sugen. Du borde ge ut en egen bok med en massa bakverk med recept och bilder. Har du aldrig tänkt den tanken - så gör det! :)
Kram
Man blir alltid så sugen. Du borde ge ut en egen bok med en massa bakverk med recept och bilder. Har du aldrig tänkt den tanken - så gör det! :)
Kram
Ja åh så gott det ser ut!! Trots att jag just nu är mätt efter gott grillat så skulle jag allt kunna tänka mig en bit citronmarängpaj :-) Och jag håller med Carina här, du hade ju lätt kunnat ge ut en kokbok! Cecces söta :-)
Kram!
Kram!
Åh jag blir så fika sugen varje gång jag läser din blogg!
Sv. Nä jag skulle (tyvärr!) inte vara med, men skulle vart i Stockholm den helgen med barnen så tänkte åka upp med samma tåg som er. Men de blev inte så.
Men Gud va kul ni verkar ha haft de! Kram
Sv. Nä jag skulle (tyvärr!) inte vara med, men skulle vart i Stockholm den helgen med barnen så tänkte åka upp med samma tåg som er. Men de blev inte så.
Men Gud va kul ni verkar ha haft de! Kram
Vilken underbar helg det har varit! Vi har också suttit ute och njutit av det fina vädret. Det gäller att passa på!
Kram
Kram