Guide till lyckad pajdeg.

Sitter denna afton på balkongen och pöser i kvällsolen efter att ha ätit en god tacopaj. Paj är en sådan bra maträtt. Ett pajskal, sen är det bara att fylla på med det man gillar bäst. I detta fall köttfärs, majs, tacokrydda, tomat med ett täcke av cremefraichemajonnäs och riven ost.
Ibland stöter jag på folk som yppar att de inte är så förtjusta i paj. Ofta är det pajskalet som spökar. Det får inte vara blött, inte segt och inte för tjockt. Utan ett bra och gott pajskal dödar man den godaste pajanrättningen.
Här kommer lite bra pajdegstips för lyckat resultat:
(Jag har hämtat och använder mig av Anna Bergenströms receptbok: Annas Pajer när jag gör pajdeg)
Använd kylskåpskallt smör och helst iskallt vatten.
Undvik att knåda pajdegen. Då kan du förstöra pajdegen och den blir lätt seg. Gluten, dvs det sega elastiska ämnena i vetemjölet ska inte hinna utvecklas. Om du gör pajdeg för hand arbeta minsta möjliga. Det gör du bäst genom att mäta upp mjöl i en bunke och skära det kylskåpskalla smöret i små kuber. Hacka ingredienserna smuliga. Tillsätt vatten och hacka lite till. Till sist kan man behöva använda fingertopparna, men försök arbeta degen så lite som möjligt.
Jag använder matberedare när jag gör pajdeg. Det är viktigt att allt blandas snabbt. Överarbeta inte! Det kalla smöret ska bara nätt och jämt blandas med mjölet. Jag brukar hälla det iskalla vattnet genom tubröret samtidigt som jag kör i gång matberedaren. Stanna maskinen så fört degsmulorna nästan format sig till en degklump. Ett bra tips är att lägga degsmulorna i en plastpåse och trycka samman genom att klämma lite på påsen. Om man kyler pajdegen en timme blir degen lättare att kavla eller trycka ut och pajskalet blir sprödare.
Glöm inte nagga degen i botten med en gaffel innan den sätts in i ugnen. Annars finns risken att den blir bubblig.

Bra bok med massor av bra recept och tips när det gäller pajbak.
Undvik grädda pajer i porslinsform eftersom porslin leder värme sämre än metall. Risken är att pajskalet blir mer kokt än genomgräddat och blir ogräddad och svampig.
Ett problem som jag ofta har är att degkanterna halkar ner i formen under gräddning. Om man har tid att sätta in den färdigkavlade eller uttryckta pajformen i kylen ca 30 minuter minimerar du risken.
Det går bra att frysa pajdeg.
I recept med bakpulver i pajdegen behöver denna inte vila utan användas genast. Detta är en snabbvariant på pajdeg. Den blir inte lika fin men fördelen är att den går snabbt att göra.
Om du vill minska på fettmängden i degen kan man ersätta 50 g smör mot kesella. Här används med fördel bakpulver. Degen trycks bara ut i formen och gräddas direkt. För mager pajdeg använder du 4 dl vetemjöl, 75 g smör, 50 g kvarg/kesella och 1/4 tsk bakpulver.
Här är mitt bästa matpajdegsrecept:
3 dl vetemjöl (jag använder ofta dinkelmjöl)
150 g kylskåpskallt smör
1-2 msk iskallt vatten
en gnutta salt (1/5 tsk)
LYCKA TILL!
Kram C
Men visst är det så! IDAG äntligen! :)
KRAM
KRAM
Tack för tipset....
/Kraaaaaaaam
/Kraaaaaaaam
Tack! :) Ja man blir otroligt rörd och glad när någon skriver om en så. Och förvånad för visst inspirerar jag men att någon skulle se mig som förebild. Jo då jag blir glad men man har väl lite svårt att ta åt sig sånt! Och man inser ju inte vad bloggen innebär riktigt och att man når ut till människor. :)
KRAM
KRAM
Jag drar mig ofta för att göra paj bara för att jag tycker att det är jobbigt. Det blir liksom bakmoment OCH laga-matmoment i ett. På tok för mycket för mig ;) även om jag tycker om paj.
Kram.
Kram.
Hoppas du får en skön söndag!
Kramar Bella