När man försöker baka jitterburgare.

Flämtar lite i kvällsvarmt kök.
Baktokig som jag är skulle man kanske tro att jag bakat alla klassiska kakor i bakböckerna. Icke! Det finns fortfarande en hel del oprövat. Jitterbugare till exempel. Denna goda mördegskaka med maräng som jag hört ska vara en kletig historia att få till.
För min del började det bra. Degen var lättkavlad och marängen fast och fin. Tyvärr blev det stooora kakor vilket jag inte är så förtjust i. Jag föredrar små och söta kakor som man kan äta två av. Nästa gång ska jag rulla ihop dem från långsidan, eller dela degen i tre delar i stället för två.
Lyckades också med bedriften att ta ut dem ur ugnen för tidigt.
Nu ligger det i alla fall i frysen i väntan på lördag och jag tänker lägga in dem i ugnen en gång till i något slags bake-off-försök. Rädda vad som räddas kan.
Bilden är något missvisande då resten av kakorna är betydligt maffigare. Två kakor blev i den storlek jag önskat.
Ni hör att jag är kräsen va? Jag har svårt att nöja med mindre än det perfekta.
Nog om det. Här är receptet för den som vill prova!

Var inte rädda för att bre på rejält med maräng.
Jitterburgare.
Mördeg:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
1 äggula
Fyllning:
1-2 äggvitor
1 dl socker
Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Låt degen vila svalt inlindad i plastfolie. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt ½cm tjock rektangel. Bred hälften av fyllningen på vadera rektangel och rulla ihop som två rulltårtor. Lägg rullarna i frysen en stund så att de blir lite hårdare och skär sedan i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på bakpappersklädd plåt och grädda i 12-15 minuter i ugn på ca 175°.
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
1 äggula
Fyllning:
1-2 äggvitor
1 dl socker
Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Låt degen vila svalt inlindad i plastfolie. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt ½cm tjock rektangel. Bred hälften av fyllningen på vadera rektangel och rulla ihop som två rulltårtor. Lägg rullarna i frysen en stund så att de blir lite hårdare och skär sedan i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på bakpappersklädd plåt och grädda i 12-15 minuter i ugn på ca 175°.



Lycka till!
Kram Cecce
Sååå gottit med Jitterbuggare & Tack för receptet & ljuvliga foto som alltid :)
/Soliga kramar Annmi
/Soliga kramar Annmi
Men NU har du bakat alla dom klassiska kakorna va? ;)
Kram och trevlig helg!
Kram och trevlig helg!
Hej gumman,
Tack snälla för inbjudan men vi är på storfest dagen innan och man vet aldrig hur sent det kan bli.
Så tyvärr får jag tacka nej :) Men tack för att du tänkte på mig.
Vi kanske rent av kan ses någon annan dag på en fika eller så :)
Kram
Tack snälla för inbjudan men vi är på storfest dagen innan och man vet aldrig hur sent det kan bli.
Så tyvärr får jag tacka nej :) Men tack för att du tänkte på mig.
Vi kanske rent av kan ses någon annan dag på en fika eller så :)
Kram
Mums! De där kakorna älskar jag! Men inte att baka! Det får mamma göra. hihi
Hej!
Här kommer mitt bästa Jitterbuggstips! Låt degen vila i kylen en stund. Kavla ut mellan två uppklippta plastpåsar och använd den undre för att rulla ihop (typ som med rulltårta) och skär sen (läs försök) jämna bitar och lägg (läs klicka) på plåten!!
Hoppas du njuter av sista ledigheten! Åker till Grekland på söndag!!
Kram
Här kommer mitt bästa Jitterbuggstips! Låt degen vila i kylen en stund. Kavla ut mellan två uppklippta plastpåsar och använd den undre för att rulla ihop (typ som med rulltårta) och skär sen (läs försök) jämna bitar och lägg (läs klicka) på plåten!!
Hoppas du njuter av sista ledigheten! Åker till Grekland på söndag!!
Kram
Det är nästan lite läskigt att läsa här ibland... igår funderade jag på att baka just jitterbugg (så gott) men insåg att nä jag pallar nog inte så det blev en sockerkaka i stället (gott det med ju).Kram Anette
Kram
Hatte