Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Gluten-och mjölkfri chokladkaka med apelsin.

 
Några av vännerna i min bekanskap har matallergier av olika slag. I lördags när Lisbeth som är glutenallergiker var på besök bjöd jag på en gluten- och mjölkfri chokladkaka med apelsin som blev riktigt god. Det är både utmanande och kul att försöka få till goda bjudrätter och bakverk som alla kan äta oavsett allergier.
 
 
 
 
Receptet som jag hittade här innehåller vare sig mjöl, smör eller grädde men blev förvånansvärt saftig och god.
Anledningen till att jag fastnade för receptet var att man skulle koka (!) spelsiner i två timmar och sedan mixa  de kokta apelsinerna, inkulsive skal, till en röra som sedan blandades med mandelmjöl och kakao.
Visade sig trots min skepsis gå hur bra som helst.  Kakan fick en frisk smak av apelsin blandat med mustig choklad och blev inte alls sådär torrtråkig som vissa glutenfia bröd och kakor tenderar bli. Tillsammans med lättvispad grädde blev det en riktig festkaka.
 
 
 
Här följer receptet hämtat från Nillas Kitchen.
Jag tillsatte 100 g hackad choklad som jag blandade ner i smeten
 
Gluten-och mjölkfri chokladkaka med apelsin
 
2 små apelsiner med tunt skal eller en medelstor.  Totalvikten ska vara ca 375g
6 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
180 g mald mandel eller mandelmjöl (om du inte tål mandel se längst ned ***)
1,5 dl rårörsocker eller kokospalmsocker, eller 1,3 dl agavesirap eller honung
50 g kakao
Extra kakao att pudra över och ev apelsinskal eller cocoanibs för dekoration.
Eventuellt ca 100 g mörk choklad (kan uteslutas)

Gör så här:

1.  Koka apelsinen i ca 1,5- 2 timmar eller tills den är mjuk. Häll bort vattnet och låt apelsinen svalna. (Kan vara bra att koka apelsinen dagen innan.)
2. Skär apelsinen i halvor och ta bort eventuella kärnor.
3. Kör apelsinen, skal och allt i en matberedare.
4. Värm ugnen till 175 ° C. Smöra och “mjöla” en kakform med mandelmjöl eller kokosflingor.
5. Vispa ägg och sötnig i några minuter tills att det är tjockt och fluffigt och blivit ljust i färgen.
6. Blanda all torra ingredienser för sig. Använd vanligt mandelmjöl eller mal mandlar själv i matberedaren, eller se längst ned ***.
7. Blanda i apelsinen i äggsmeten och tillsätt sist de torra ingredienserna. Blanda försiktigt till en jämn smet. Hacka chokladen och ha i smeten om du vill ha chokladbitar i kakan.
8. Häll smeten i formen och grädda i ca 45-55 minuter tills att kakan är helt genomgräddad.
9. Pudra kakan med kakao och rivet apelsinskal om du vill.

*** Istället för mandel kan du använda andra nötter, t.ex. valnötter. Ett annat alternativ är att finmala kokosflingor i matberedaren (samma mängd som mandeln) och tillsätta 1,5 tsk fiberhusk eller psylliumfröskal. Följ receptet i övrigt. 

 

Önskar er alla en bra start på nya veckan.

Kram Cecce

Kommentar postad
Men åhh vad gott kram Diana
Kommentar postad
Vilket toppenrecept det sparas. Kramisar Tina
Kommentar postad
Hur gottit låer & ser inte detta ut då mumms ...

/Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben