Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Årets första recept - Valnötsbröd!

 
Årets första recept blir ett bröd som jag bakade för att ta med mig till värdfamiljen på nyårsafton. När en hel familj stormar in till en annan för att äta nyårsdmiddag och övernatta var detta mitt bidrag till nyårsdagens sena frukost. Nybakat bröd är alltid en uppskattad present.
 
När man har en Ankarsrum till sitt förfogande är det ingen svår historia att baka. Det går så klart bra med muskelkraft men så mycket snabbare och roligare med bra köksredskap.
 
 
Här ska ni få receptet som är ett ljust bröd innehållande dinkelmjöl, vetemjöl och valnötter. Kanske har ni överblivna valnötter sedan jul som ni kan använda.
 
Jag jäste ett av bröden i min jäskorg, (Birkmann, finns hos Önska) som gör att brödet får en vacker form och mönster och det andra i en praktisk engångsform som går att köpa i vissa butiker. Perfekt när man ska ge bort bröd som present.
Hittade inspirationen till brödet hos Allt om mat, men ändrade lite i receptet.
 
Valnötsbröd
 
5 dl vatten
50 g jäst
1 msk honung
1 msk olja (jag använde olivolja)
2 tsk salt
5 dl dinkelmjöl
ca 7 dl vetemjöl special eller Monitoba Cream
75-100 g valnötter
 
 
 

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Fördela jästen i en bunke eller assistentskålen och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung, olja och salt. Blanda ner dinkelmjöl och vetemjöl special/Monitoba Cream. Arbeta ner vetemjölet lite i taget till en smidig deg.

2. Rosta valnötskärnorna ca 5 min i en torr stekpanna på låg värme. Blanda ner dem i degen. Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i bunken ca 30 min.

3. Ta upp degen på en mjölad ­arbetsbänk och knåda den ca 5 min. Forma två jämnstora bröd. Lägg dem att jäsa i väl mjölade ­jäskorgar eller i en mjölad handduk i en rund skål. Låt dem jäsa ca 30 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp bröden ur ­korgarna direkt på het baksten ­eller plåt (om du använder jäskorg). Grädda bröden ca 30 min. Låt dem svalna på galler.

 
Lycka till!!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Så gott det låter och ser ut!

Önskar jag tog mig tid att baka mer bröd hemma!

Kram
Kommentar postad
Gott, jag har med bakat idag, recept kommer imorgon. Blev frukostbrödet :P
Kommentar postad
Mumms...
/Kram
Kommentar postad
Att det dessutom är snygg färg på "apparaten" gör ju inte saken sämre ;-)
Vilken bra gåbort present. Det blev uppskattat till frukosten :-)
Kram
Kommentar postad
Gott, det är bra med hjälpredor i köket. Speciellt med extra muskler. Kram Anette
Kommentar postad
Så härligt gott det ser ut mmmm, själv är jag en värdelös bagare tyvärr. Kram på dig
Kommentar postad
Det låter jättesmarrigt och jag har faktiskt en hel del valnötter kvar sen julen!
Fattar inte varför jag envisas med att köpa hem nötter över jul. Visst, det ser trevligt ut men ingen äter dem. Haha!
Kommentar postad
Älskar valnötsbröd kram Diana
Y
Kommentar postad
Valnötsbröd är SÅ gott! Köper det ofta, men nu ska jag testa ditt recept! :)
Kommentar postad
Jag ska köpa en "assistent" och har funderat på Ankarum. Du verkar nöjd, ska man slå till på en sån tro? Eller har du provat andra märken?

Kram Malin


DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben