Lakritstårta med hallon och lemoncurd.

I söndags bakade jag en lakritstårta med hallon och lemoncurd till en av dotterns vänner som fyllde nitton. Smakkombinationen lakrits, hallon och citron lockade mig då jag bläddrade genom senaste numret av Hembakat och kunde bara inte låta bli att prova. Eftersom jag länge varit sugen på att testa att göra en marängsmörkräm var planen att byta ut receptets frosting mot marängsmörkräm. Tyvärr misslyckades jag ganska brutalt med detta första marängsmörkrämsförsök. Troligen vispade jag äggvitorna för länge och till en högre temperatur än jag skulle och krämen blev alldeles för trög och osmidig för att användas till att täcka en tårta. Således blandade jag det misslyckade med receptets föreslagna frosting och resultatet blev alldeles...alldeles ljuvligt!
Som vanligt har jag ändrat lite i ursprungsreceptet och inte använt lakritspulver eller lakritsgranulat i frostingen utan valde istället att pudra lakritspulver över tårtan. Likaså lät jag ett lager av fyllningen bestå av hallon. Jag älskar hallon och tyckte absolut att det skulle vara mer av dessa bär i min tårta.
Således är receptet en mix av mina egna önskemål och grundreceptet från Hembakat.
Tårtan fick synnerligen högt betyg av födelsdagsbarnet med följe. Härligt!
Nu till recpeptet:

Köksassistent: Ankarsrum
Botten:
3 ägg
3 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 tsk rålakritspulver (jag använde Ramlösa lakritspulver)
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Fyllning 1:
färska eller frysta hallon 200-250 g
Fyllning 2:
Lemoncurd
0,5 gelatinblad
1,5 citron, finrivet skal och saften
25 g smör
100 g strösocker, lite drygt 1 dl
1 ägg
1 äggula
Frosting:
100 g rumsvarmt smör
300 g färskost, philadelphia
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
Garnering
färska bär
lakritspulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form. ca 22 cm i diameter med hög kant, 6-7cm.
(Min form var 18 cm, med 9 cm hög kant).
Vispa ihop ägg och socker tills det är pösigt. Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Blanda ner vätska och de torra ingredienserna.


Häll upp smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka att kakan är färdig. Låt kakan står i formen en stund och vänd sedan upp den på ett fat.
Ett litet tips:
Frys in kakan några timmar. Det underlättar då du ska dela kakan i tre bottnar. Ta fram kakan en stund innan du delar. Underlättar även att spackla frusna bottnar, då smulor från kakan inte följer med och blandar sig med frostingen lika lätt.



Frosting: Vispa ihop smör och färskost. Vispa i vaniljsocker och florsocker till en krämig smet.

Lemoncurd:
Blötlägg gelatinet i skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Lägg citronskal, saft, smör och socker i en rostfri kastrull. Värm tills smöret och sockret löst sig. Vispa ihop ägget och äggulan. Häll citronblandningen över äggen och vispa kraftigt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sätt tillbaka på plattan. Vispa tills den börjar tjockna. Häll blandningen genom en sil. Lyft upp gelatinbladet ur vattnet och rör ner det i den varma lemoncurden. Rör tills allt smält.
Låt svalna.

Spatel: Global



Montering av tårtan:
Dela kakan i tre bottnar. (Nästa gång jag bakar tårtan ska jag dela i fyra delar och fylla med två lager lemoncurd).
Lägg hallon på understa botten och fördela lemoncurd mellan de två övriga.
Täck hela tårtan med frosting. Det går lättast om du spritsar på kanterna med en liten tyll och sedan brer ut frostingen. (Då lossnar inte smulor när man brer ut den)
Garnera med färska hallon och pudra lakrits pulver över tårtan. Ju mer desto godare, enligt en lakritsälskare som jag.
Smaklig spis!
Kram Cecce
du är så duktig, både med att baka alla möjliga godsaker. ta fina bilder och skriva
kramar
kramar
Mumsi mumsi....bör testas kan jag tänka mig. Ha en fin eftermiddag. Kram Anette
Vilken smaskig tårta!!!
Hjälp mina elever att vinna!! Klicka på mitt namn(Karin Bucht) i en av av de översta kommentarerna. Ju fler gilla, desto fler röster.
http://www.webbstjarnan.se/blogg/ny-tjuvstarta-rostningen/#comment-1847
Hjälp mina elever att vinna!! Klicka på mitt namn(Karin Bucht) i en av av de översta kommentarerna. Ju fler gilla, desto fler röster.
http://www.webbstjarnan.se/blogg/ny-tjuvstarta-rostningen/#comment-1847
Wow....ser jätte gott ut :-D
Hejsan! hur var helgen :)? kör igång en ny dagens blogg skulle va jätte kul om du ville vara med! kramar! http://annsoh.blogg.se/2013/march/dagens-blogg-5-avslutad-anmal-dig-igen.html#comment
Wow giiiiiirl inboxa en äru gullig! ;)
Så himla fin och den ser god ut också :-D
Tårtan ser riktigt fin ut och jag håller med dig om att smakkombinationen är att rekommendera.
Kram
Kram
Mums, vad gott det såg ut! :)
sV: Tack fina Cecce!
Ibland är motivationen inte så bra, men jag ger mig inte, kroppen ska i form till sommaren!:)
Ibland är motivationen inte så bra, men jag ger mig inte, kroppen ska i form till sommaren!:)
Fantastiskt! Så imponerad av dig! För min del var det där alldelens för krångligt för att jag skulle ge mig på det där receptet. Jag fikar ju hellre än bakar om man säger så... ;)
Kram
Kram
Tack för Receptet/Kram & ha en fin Tisdag!