Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Gluten-och mjölkfri saffranskaka med äpple och kardemummagrädde.

 
Fick inga riktigt bra bilder som gör denna kaka rättvisa men det blir så när man bara har mobilen att tillgå.
I alla fall blev denna mjölkfria och glutenfria saffranskaka med äpple och kardemummagrädde osedvanligt god.
Och det känns extra roligt att bjuda sina mjölkprotein- och glutenintoleranta vänner när man lyckas med tilltaget.
För det går!
Jag bytte helt enkelt bara ut det vanliga vetemjölet mot glutenfritt och smöret mot Mildas mjölkfria margarin. Vanlig vispgrädde byttes mot soyagrädde och smaksattes med nystött kardemumma.
Hur gott som helst!
 
Däremot ska man INTE strö potatismjöl istället kakan innan servering, vilket jag gjorde i tron att det var florsocker!
På med glasögonen och stressa mindre! Ett hett baktips från bagaren.
  
 
Naturligtvis går kakan även att baka med vanligt vetemjöl och smör.
Perfekt till kommande adventsfika!
 
 
 
 
Här kommer receptet;
 
Gluten och mjölkfri saffranskaka med äpplen och kardemummagrädde
 
150 g Mildas mjölkfria margarin

3 dl strösocker

3 ägg

3 dl glutenfritt mjöl

0,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

2 äpplen

 1 msk strösocker, 

 1 msk honung

0,5 msk kanel

 

Servering:

3 dl grädde (soyagrädde eller vispgrädde)

ca 0,5 tsk nystött kardemumma

 

 Sätt ugnen på 175°.

Rör margarin och socker vitt och pösigt.

Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör ännu en kort stund.

Stöt saffran i en mortel med en sockerbit och blanda ner i smeten.

Blanda det glutenfritt mjöl och mandelmjöl med bakpulver innan det rörs ned i smeten. 
Slå den i välsmord, bröad form.

Dela och kärna ur äpplena . Skär i tunna klyftor. Vänd bitarna i socker, kanel och honung.

Tryck ner äppelskivorna i smeten.

Grädda kakan på nedersta falsen i ca 30- 45 minuter eller tills kakan känns fast vid prov med sticka.

Låt den svalen stund. Pudra med lite florsocker innan servering och strö ev på lite nystött kardemumma.

Ät den gärna ljummen med lättvispad soyagrädde (eller vanlig vispgrädde smaksatt med ca 1 tsk nystött kardemumma eller efter önskad smak.

 

Enjoy!!

 

 

 Kram cecce

 
Kommentar postad
Det där lät gott och kul att det går att få till det även utan gluten och mjölprodukter, sparar receptet till tillfällen då vänner med dessa intoleranser (säger man så) kommer på besök :)

Hoppas dagen varit bra!

Kramar Bella
Kommentar postad
Mumsigt.....Kram Anette
Kommentar postad
Ensam hemma imorgon. Kanske dags att prova något av dina godsaket ;)
Kram
Svar: Det tycker jag:-))
Kram!
cecce
Lina
Kommentar postad
Hur mycket saffran?

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben