Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Filmjölksbröd med valnötter och lakrits.

 
Jag har tidigare provat använda lakritspulver i bröd med gott resultat. Lakrits kan nämligen även användas som brödkrydda. Blev sugen på att testa även i ett bröd bakat med bikarbonat i stället för jäst och gav mig under gårdagskvällen i kast med att baka filmjölksbröd.
 
Gången är enkel. I denna typ av bröd behövs ingen jästtid och ingen surdeg. Bara att röra ihop mjöl, kryddor, bikarbonat och filmjölk och sätta in i ugnen. Bra när man har ont om tid men smakar godast att äta nygräddat.
 
Jag utgår från en mjölmängd på sju deciliter och fyra deciliter filmjölk. Hälften av mjölmängden bör vara vetemjöl men sen kan man variera efter tycke och smak. Rågmjöl, dinkel, havregryn och nötter passar utmärkt.
Man tar liksom vad man har på skåpshyllorna.
 
Fegade lite med lakritspulvret denna gång och tog enbart en matsked. Nästa gång dubblar jag nog mängden eftersom jag anser att ju mer lakritssmak desto bättre. Men det gör man som man vill.
 
 
 Skål och slev: Joseph Joseph
 
 
 
Bästa vispen: Dualit
 
 
 Degkrokarna åkte på! Perfekt för denna typ av bröd.
 
 
Sen är det bara att skiva upp det nygräddade varma brödet och avnjuta med en kopp te!
Smaskens!
 
 
 
Rör ihop:
3 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
2 dl dinkelmjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl fint grovmalet rågmjöl
1 dl hackade valnötter
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1-2 msk lakritspulver
1 msk honung
4 dl filmjölk 

Blanda i hop till en grötliknande smet.
Smeten ska ha konsistensen av en havregrynsgröt.
Häll i en avlång bakform, klädd med bakplåtspapper, gärna inoljat med lite olja.
Sen in i ugnen, 175 grader i 40-60 minuter.
Känn med en sticka för säkerhetsskull.
Jag brukar täcka brödet med ett bakplåtspapper efter hälften av gräddningstiden
så att det inte bränns.
 
 
Smaklig spis!
Kommentar postad
Mmmm...Här luktar det nybakat :)
Mumms så gottit - Tack för receptet/Kramar Annmi
Kommentar postad
Jag har aldrig tänkt att man kan ha lakrits i bröd men vad spännande..... Kram Anette
Kommentar postad
Åååh, vad sugen jag blev på nybakat bröd nu :) Det var så länge sedan jag bakade, kanske dags för det till helgen... Tack för din inspiration!

Hoppas dagen varit bra!

Kramar Bella
Kommentar postad
Kan man hoppa över valnötterna? Är inte så glad i bröd med bitar i....
Svar: Det funkar säkert bra att ta bort nötterna. Om degen verkar lös tillsätt lite extra mjöl!
Kram Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben