Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfri prinsesstårta med björnbärssylt. Kungligt gott!

 
Vaknade upp i en solig söndag och tog mig ut på en promenad ner mot havet med Kerstin. Finns nog inget bättre sätt att börja dagen på och det finns all anledning att ta sig ut i sensommarmorgonen. Tar tacksamt emot varje stund som finns av sol, ljus och värme, då tiden går snabbt mot kylslagnare och mörkare varande. 
Annars en soft morgon, utan något annat ljud än puttrandet från kaffebryggaren och ett envist surrande från en vilsekommen fluga mot fönsterrutan. Älskar dessa ensammorgnar då tankarna får flyga fritt och drömmarna, rörelserna och ytorna är mina.
 
Visar er bilder från fredagens firande då jag och kollegan bjöd på försenad födelsedagstårta. Jag bakade en glutenfri rosa prinsesstårta med vaniljkräm och björnbärssylt. En klassiker vad gäller tårtor och en av mina absoluta favoriter. Faktiskt inte speciellt svår att baka. Jag använde mig av färdigkavlad marsipan, som går att köpa i matbutiken. Lite snålt tilltagen till den storlek jag valt på bakformen, men med lite extra utkavling gick det  bra ändå. 
 
 
 
 
Receptet har jag hämtat ur appen Cook and Bake, men gjort en del justeringar efter eget önskemål och tycke.
 
Botten:
180 g socker
4 ägg
1,5 tsk bakpulver
150 g potatismjöl
 
Vaniljkräm
1 vaniljstång
1,5 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
1 msk maizena majsstärkelse
 
Fyllning och dekor
1,5 dl björnbärssylt
rosa marsipan ca 450 g
5 dl vispgrädde
marsipan till rosor och blad (eller färdigköpta)
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker luftigt med elvisp i minst 5-7 minuter.
Vispa i potatismjöl och bakpulver och häll smeten i en form ca 22 cm i diameter
Grädda i ugn på 175 grader i 35-40 minuter eller tills kakan är torr när du känner med en baksticka. (Jag gräddade min botten i 25 minuter. Gräddningstiden varierar utefter ugn)
 
Vaniljkräm
Koka upp vispgrädden med urskrapad vaniljstång. Sänk sedan värmen och vispa i äggulor och socker och maizena. Sjud ägg och gräddblandningen försiktigt under ständig omrörning till krämen börjar tjockna. Låt svalna.
Lyft ur stången. (Om du inte använder vaniljstång, smaksätt krämen med ca 2 tsk vanilsocker.)
 
Fyllning och montering:
Dela tårtbotten i tre delar. (Tips: Låt botten ligga i frysen en stund, så är den lättare att dela.) Bred sylt över första lagret. Lägg på den andra botten och bred över den kalla vaniljkrämen.
Vispa grädden och täck tårtan. Spackla runt tårtan och kupolforma på toppen.
Kavla marsipanen tunt. Det går lättare om du pudrar underlaget och kaveln med lite florsocker. Man kan också använda kokosfett. Täck tårtan med marsipanen.
Dekorera med marsipanros mitt på tårtan och pudra över lite florsocker.
 
 
 
Vacker bukett som jag fick av kollegorna. Tack!!
 
 
 
Lycka till!!
 
Hoppas ni alla får en riktigt skön och härlig söndag. Själv ska jag fortsätta mitt lugna varande. Vila. Styra upp. Fotografera. Köpa D-vitamin. Ungefär så.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Vilken underbar tårta & otroligt vacker bukett ...
Nu måste jag nog be min Micke köpa en Prinsessbakelse hihi

/Kram denna soliga Söndag!
Kommentar postad
Jag tänker att glutenfri tårtbotten borde bi mindre kompakt och mycket luftigare. Prinsess....godaste tårtan. Kram Anette
Kommentar postad
Vilken vacker bukett och vilken tårta , prinsesstårta är underbart gott. Hembakat smakar alltid bäst. Kram Åse

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben