Ett vågat tilltag! Mandelmusslor med citronkräm och lakritsgrädde.

Julkakor. De där traditionella små bakverken och kakorna vi bara inte kan vara utan under julen. Vi har alla våra favoriter och varje familj har sina recept som följer med genom livet.
Hemma hos oss har mandelmusslor varit ett stående inslag under julens sammankomster. Jag har minne från min barndom när mormr och mor satt och tryckte deg i veckade formar vid köksbordet med världens största (vad jag tyckte då i alla fall) mandeldeg i mitten. Mandelmusslorna fylldes sedan med hallonsylt och vispgrädde och intogs på julafton mellan jullunch och lutfifisk framför Kalle Anka och hans vänner framför tv-apparaten.

Även en traditionell kaka tål att förändras. Om inte i form och recept så i innehåll och utseende. Mandelmusslan är egentligen en kul kaka att laborera med. I helgen som gick testade jag att fylla den med lemoncurd och lakritsgrädde och toppade med en bit citron/lakritschoklad som jag sparat undan sedan lakritsfestivalen i våras.
Ett vågat tilltag men som visade sig vara hur gott som helst!
Även om det inte var så många av cafegästerna som vågade prova, fick den högt betyg av de som gjorde. Själv tyckte jag att det var den godaste mandelmussla jag någonsin ätit och kommer fortsätta fylla den med citron och lakrits hela julen. Den lena mandelbottnen tillsmammans med citron och lakrits är en höjdare. Våga prova!!

Här samsas de på silverfatet med mera readitinella musslor med lingongrädde. Också väldans gott!
Lemoncurd kan man köpa i vanliga matbutiken om man inte vill tillverka en egen, och lakritsgrädde gör man på följande sätt: Vispa grädde lätt och luftigt. Tillsätt någon tesked vaniljsocker och rålakritspuver och blanda ner. smaka dig fram tills du når önskad lakritsstyrka. Några teskedar till tre deciliter grädde brukar bli bra. Jag använder lakritspulver från Lakritsfabriken eller Haupt,
Denna onsdag ska det övas låtar inför julavslutningen i morgon, bakas pepparkakshus och dukas långbord. Och så fortsätter jag fundera på julklappar som fortfarande inte är inhandlade. I vanlig ordning är jag sent ute, men det ska ordna sig.
Granen i stugan kom på plats igår. Tyvärr planterade jag den alldeles för högt i krukan och får ägna mig åt jordigt omplanternade under eftermiddagen. Årets sötaste gran är det i alla fall. Så mycket är säkert!
Kram Cecce
Vad gott! Jag måste testa göra lakritsgrädde :)
"Tar & smakar" hihi
/Kram