Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Kolapaj med nötter och lingon.

 
God kväll i stugorna!
 
Har ni haft en bra måndag? Vanligtvis väljer jag att se måndagen, veckans första dag, som en riktig bradag. Ny start, ny vecka, nya tag i strävan efter förbättring. Just nu är det däremot svårt att känna någon måndagseuferi när ett grått dimmigt täcke belägrar tillvaron. Ett ständigt mörker. Kraftlöshet. Samma sak - dag ut och dag in. Har svårt att hitta motivationen och gör vad jag kan för att hålla ångan uppe.
Kanske är det det faktum att vi går mot jul (har blandade känslor inför den) eller en allmän brist på ljus. Sol. En klar horisont.
 
Nåväl. Här ska ni få receptet på en nöt-kola-paj med lingom jag provbakade i helgen. Här hemma fick den godkänt av alla testsmakare och kommer troligen finnas med i sortimentet på cafeet.
 
 
 
Bjud med en klick grädde till!
 
 
 
 
150 g smör, kallt
3 msk strösocker
1 äggula
ca 3,5 dl vetemjöl
 
Fyllning
3 ägg
1 dl ljus sirap
3/4 dl råsocker
2 msk vaniljsocker
100 g mörk choklad 70%
100 g smör, kallt
100 g grovhackade valnötter
100 g grovhackade hasselnötter
75 g grovhackad mandel
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Lägg den kallt en stund.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck kanten på pajdegen med aluminiumfolie så att den inte glider ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 5 minuter, sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
 
Vispa ägg, sirap, socker och vaniljsocker pösigt. Smält chokladen över vattenbad eller på svag värme i micron och blanda ner den i äggsmeten. Skiva ner smöret i tunna skivor och rör ner nötterna.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen mitti ugnen i ca 30 minuter.
Dekorera med lingon.
 
 
 
 
I kväll har jag temepererat choklad och fyllt pralinformen med hallon-och lakritsganache. Förhoppningsvis leder detta till fina chokladpraliner. Sist gick det sådär, då de blev missfärgade efter någon dag och således osäljbara . Hoppas på bättre pralinlycka denna gång. Annars tror jag att jag ger upp min karriär som pralinmakerska och håller mig till knäcken i jul. Inte så pjåkigt det heller.
 
Nu: Bums i säng. Om bara några timmar blir måndag till tisdag och en ny dag tar vid.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Ser verkligen gott ut!!
Kommentar postad
Ser riktigt gott ut :)
Kommentar postad
Mmmmm... ser underbart gott ut! Jätte fina bilder :)

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben