Hälsosamma banan och blåbärsmuffins.

För många är januari månad startskottet i ett försök att leva lite hälsosammare. Och vem längtar inte efter det efter julens sötebrödsdagar och startsträckan känns lång till ett något lättare liv.
Jag tänkte under januari servera er sundare alternativ till de traditionella kakorna, oftast bakade på vitt socker och vitt mjöl. Dels för att det är en utmaning(!) för mig, dels för att visa att det faktiskt går. Man behöver inte avstå bakning eller livets goda även då man vill leva hälsosamt.
En del av oss har matallergier som glutenintolerens eller mot mjölkprotein och det kan vara bra att ha recept på lager för alla, oavsett allergi eller val av kostintag.

Så.
Först ut i år är dessa banan-och blåbärsmuffins bakade på bovetemjöl.
Blev överraskande nog riktigt goda och inte speciellt svårbakade. Jag bjöd både grannar och barn på muffins och alla var överens om att de var "nästan-som-vanliga-muffins". Banansmaken (som en del inte är så förtjusta i) var inte på något sätt genomträngande och gav mig fortsatta ideér till bakning med banan och ägg som bas i muffinssmet.
Receptet har jag hittat hos Nillas Kitchen. För övrigt en jättebra blogg för er som gillar alternativ och hälsosam bakning.

Hälsosamma banan-och blåbärsmuffins
4 ägg, separerade
1 msk citronsaft
1 krm salt
3 fullt mogna eller övermogna bananer (ca 300 g)
1 dl smält kokosolja eller rapsolja
2 dl bovetelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk torkad ingefära
2-2 1/2 dl frusna blåbär
Värm ugnen till 200°C
Använd muffinsformar i papper i muffinsplåten eller smörj en muffinsplåt med kokosolja, olja eller smör och “bröa” med kokosflngor eller polenta.
Placera äggvitorna i en stor bunke tillsamans med citronsaften och nypan salt och vispa tills de är styva men inte “torra”.
Placera äggulorna i en separat bunke med bananbitar och olja och kör med stavmixer i 2-3 minuter eller till en tjock och krämig konsistens.
Blanda alla torra ingredienser och balanda försiktigt ned i äggule och banan-smeten.
Tillsätt halva mängden äggvitorna till ägguleblandningen och rör försiktigt. Tillsätt sedan lite äggvite-fluff i tagen och “vik” väldigt försiktigt in det i smeten så att så mycket luft finns kvar som möjligt i smeten.
Strö i frusna blåbär i smeten och rör försiktigt så att de fördelar sig jämt. (blåbären ska vara frusna, då “läcker” de inte så mycket färg till smeten och håller ihop under bakningen.
Fördela smeten i muffinsformarna och fyll upp ungefär 2/3 upp till kanten.
Grädda i ugnen i ca 12 minuter tills att muffinsen har höjt sig och är är gyllene.

Lycka till!
Nu är det dags för mig att masa mig ur pyamasen och ta mig in till stan för ett ärende. Hög tid!
Hörs senare!
Kram Cecce
Det ser jag fram emot...jag har klurat på det ett tag att många vill ha nyttigare alternativ, det är lite knivigt tycker jag. Kram Anette
/Lisa