Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Nationaldagstårta med rabarber och fläderkräm!

 
Redan innan lunch hade Lillan och jag mumsat i oss var sin stor bit av nationaldagstårtan. Det gick liksom bara inte att låta bli. Och på något sätt måste vi ju uppmärksamma denna Sverigedag som vi firar till minne av dagen då Gustav Vasa blev kung och Sverige som självständigt land. Det var ialla fall den informationen åtta-åringen serverade mig över frukostfrallorna med en något pösnöjd uppsyn då hennes kunskap översteg min egen. De lär sig en del i skolan minsann!
 
Så idag firar vi med det svenskaste svenska! Jordgubbstårta!
 
 
 
Kände mig sugen på att prova ett nytt recept på tårtbotten som jag hittade när jag surfade runt bland tårtbottnarna på nätet. En lite "tyngre" sockerkaksbotten men ändå saftig. Tyvärr missade jag lite vad gällde gräddningstiden och mina bottnar hade mått bättre av att stå några minuter till i ugnen. Blev hursomhelst god och var lätt att skära utan att smula för mycket. 
 
Tårtbotten:
 
Här är receptet, lagom till en form 18 cm i diameter:
 
100g rumsvarmt smör
2 1/2dl strösocker (225g)
3ägg
3dl vetemjöl(180g)
2tsk bakpulver
2tsk äkta vaniljsocker
1 1/2dl mjölk
 
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj formen och fäst bakplåtspapper i bottnen på formen och klä  sidorna meremsor av bakplåtspapper så att det går några centimeter över kanten.
Rör smör och socker vitt, det tar ca 10min. Dela på äggulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget i smör-och sockerblandningen.
Vispa vitorna till ett fast skum. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl i en separat  bunke. Rör ner det i socker-och äggulesmeten växelvis med mjölken.
Rör ner hälften av vitorna och blanda väl. Vänd försiktigt ner resten av vitorna.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen. Lägg en bit bakplåtspapper över efter halva tiden så att de inte blir för mörka.
Grädda ca 45 min. Kontrollera noga med en sticka att kakan är klar innan den tas ut ur ugnen.
Låt svalna innan kakan försiktigt tas ur formen. 
 
 
 
Jag valde att fylla min tårta med hemgjord rabarbersylt och fläderkräm. Två svenska primörer som passar alldeles utmärkt tillsammans.
Rabarbersylten (smaksatt med lakrits)  hade jag i kylen sedan tidigare, men görs enkelt genom att koka önskad mängd rabarber med syltsocker några minuter innan du häller den i väl rengjord glasburk. Låt svalna innan du fyller tårtan. Här hittar du recept.
 
Fläderkrämen gjorde jag på följande vis (jag använde en halv sats till tårtan):
 
4 ekologiska äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde, ovispad
 
Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
Blanda ut majsstärkelse med flädersaft.
Koka upp vispgrädde och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
Häll tillbaka smeten i kastrullen, tillsätt saften och sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna helt i kyl.
 
 
 
Som ni ser har jag valt att inte spackla tårtan på sidan och låtit den vara lite "naken", vilket har blivit lite av en tårttrend här i bloggvärlden. Min anledning var dock den att jag inte hade så mycket vispgrädde hemma utan fick snåla med härligheten. Blandade även grädden med philadelphiaost blandat med socker och vaniljsocker. Ett tips om man har ont om grädde! Blir supergott!
 
 
 
Så. Här sitter jag alltså tårtmätt och kalasad mitt i nationaldagen och njuter av att ha familjen samlad (förutom äldsta dottern som förhoppningsvis kikar in lite senare), av solen som fortfarande kikar fram och en hel del ledighet att spendera. Trevligt, trevligt!
 
Hoppas ni alla har en riktigt fin nationaldag!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Men så gott det ser ut då......mums och dreggel. Kram anette
Kommentar postad
Mumsfillibabba!
Kram!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben