Tårtsugna myror!




Myror i tårtbottnen!
Jodå. Det var synen som mötte mig i morse när jag finklädd och avslutningsredo entrade de kommunala blå dörrarna. Gårdagens tårtbottnar låg fint uppradade och välinplastade på rad på köksbänken. Vad hjälpte det? Tårtsugna små myror (massor) hade bestämt sig för att gå loss på den glutenfria varianten. Det var bara att kava upp ärmarna och baka nytt. Vägrar att servera myrbon på en skolavslutning.
Upptäckte dessutom att jag bakat en tårtbotten för lite vilket ledde till ett något stressat storbak på avslutningsdagens morgon. Nåja. Jag hann och lagom till första följet elever och föräldar lades den sista jordgubben mellan spritsraderna och jag kunde ta platsen bakom pianot.
Det bev en fin, gad men innerlig avslutning. Kunde inte önskat en bättre. Solen kom fram bakom de överhängande molnen och blåsten höll sig i schack. Tårtorna räckte och myrorna höll sig på avstånd.

Tänkte ni skulle få receptet på tårtan jag bakade idag. En supergod tårta kallad Pinocciotårta, Herrgårdstårta, Birgittatårta - ja kärt barn har många namn. Alltid lika uppskattad och kan varieras med bär efter säsong. En av de godaste tårtor jag vet. Kan dessutom bakas glutenfri! Jag hämtade receptet från klassikern Sju Sorters Kakor och vid detta laget kan jag receptet mer eller mindre utantill.
Pinocciotårta med jordgubbar.
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix. Jag använde Leilas lila paket)
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
1 påse (35 g) mandelspån (kan uteslutas)
Fyllning:
3 dl vispgrädde (jag använde något mer då jag även hade vilpgrädde som dekoration tillsammans med jordgubbar.
Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, ca 30x40 cm. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna ett i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen.
Grädda i 175-200 grader i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt kakan svalna något.
Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
Vispa grädden och bred den på den ena bottnen med marängsidan upp. Lägg på frukt eller bär. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar.

Nu vänner, är tröttheten överhängande. I morgon har mina barn skolavslutning och vi ska upp tidigt!
Kram Cecce
Marja - Baka Sockerfritt
Men usch så stressigt för dig! Bra kämpat av dig som orkade baka om!
mmmm den såg väldans god ut... & myrtårta.. NEJ TACK!!
Tur att du hann :-)
Ha en fin fredag!
kram
Tur att du hann :-)
Ha en fin fredag!
kram
Som du stressar. Mums för pinoccio, det var länge sedan jag åt en sån. Kram Anette
haha, det är den jag gör varje år, blivit tradition hos oss på skolavslutningsdagen. Supergod!! Måste prova göra glutenfri också, tack för recept!
Tur att du hade grejer hemma så du kunde baka nytt!
Kram Lisa
Tur att du hade grejer hemma så du kunde baka nytt!
Kram Lisa