Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Rabarbergrottor med lakrits och vit choklad.

 
 
Från nyttigare proteinbars till dessa små söta kakor med rabarberfyllning.
 
Blir alltid lika lycklig när rabarbern står frodig i rabatterna. Ett tecken på att våren står i full blom och om sommaren som väntar med sina fikastunder i trädgården. Tänk er en varm sommardag med ett glas iskall rabarbersaft, eller en eftermiddag i skuggan i gräset med en nygjord rabarberpaj med kall vaniljsås. Vilka vackra syner och något att längta efter en regning och lite småkall dag som denna.
Och just nu växer rabarbern för fullt här i söder och det är nu som denna primör är som godast. Passade därför på att göra lite sylt för någon vecka sedan - rabarbersylt med lakrits - som är något av det godaste jag vet. Just dessa smaker smälter så bra ihop, den syrliga mot den mustiga rålakritsen. Rekomenderar er att prova om ni inte redan gjort!
Istället för att fylla kakorna med hallonsylt, som är det klassiska i hallongrottor, använde jag min nykokta rabarber/lakritssylt och dekorerade kakorna med vit choklad. Resultatet blev hur bra som helst och jag skulle tro att dessa små grottor kommer att synas på cafeet i sommar. 
 
 
Här ska ni få receptet:
 
Gör först en rabarbersylt på mellan 200-400 g  rabarber som du kokar ihop med 1-2 dl syltsocker. Smaksätt med lite vanilj och några teskedar rålakritspulver till önskad smakstyrka. Häll på rena och torra glasburkar och förvara kallt.
 
Rabarbergrottor
 
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör 
 
1 dl fast rabarbersylt
 
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.
Dekorera gärna med lite vit choklad och strössla lite extra rålakritspulver.
 
 
Lycka till!
 
Hoppas ni alla har en fin tisdag!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Mmm...Gottit!

/Kram
Kommentar postad
Jag kan tänka att dessa är supergoda. Jag älskar syltgrottor...... Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben