Glutenfria chokladsnittar och lakritskolasnittar.

Inte utan att jag känner mig lite trött så här en bit in i onsdagen. De senaste kvällarna har jag slocknat redan vid klockan tjugotvå, vilket får ses som tidigt för att vara jag. Å andra sidan är det ganska skönt vid den här mörka tiden på året att sova, samla kraft och bara boa in sig. Ett bra recept för att hålla sig pigg och undvika förkylningar och annat trist som brukar vara ett signum för senhöst och vinter.
Idag tänkte jag vidareförmedla recept på två glutenfria småkakor som jag hämtat från Maria Bloms och Jessica Frejs nyutkomna bok: Nytt fikabröd. Jag hade äran att få möta dem båda två, och samtidigt knipa åt mig en liten pratstund i folkvimlet på Bak-och Chokladmässan i oktober.
På C&C Trädgårdscafé försöker vi i den mån vi kan erbjuda alternativa bakverk för de som har matallergier av olika slag. För oss är det viktigt att det finns något gott för alla. Och just glutenfria bakverk är det som efterfrågast mest.
Det kan vara lite krångligt att baka glutenfritt, då de glutenfria mjölsorterna inte uppträder på samma sätt som vanligt vetemjöl och ger inte samma utrymme att mixtra runt i degskålarna. Därför är det alldeles ypperligt att det finns bra recept att tillgå från de som redan kan.
På cafeet erbjuder vi både glutenfri morotskaka, glutenfria tårtor och biskvier, där jag använt mig av recept från Jessica och Maria. Två duktiga tjejer inom området och jag kan verkligen rekommendera att köpa deras böcker.

Här ska ni få receptet på glutenfria chokladsnittar och lakritskolasnittar hämtat från boken: Nytt Fikabröd
Jag hade vid baktillfället inget pärlsocker hemma utan använde istället strössel från Dr Oetker. Hackad mandel eller nötter går också bra.
Glutenfria Chokladsnittar
1 ägg
1 krm salt
100 g rumsvarmt smör
90 g strösocker
100 g majsmjöl
50 g maizena majsstärkelse
30 g kakao
1 msk pofiber
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Värm ugnen till 200 grader.
Knäck ägget i en skål tillsammans med saltet och vispa i hop med en gaffel.
Låt hälften av äggvispet ligga kvar till pensling av kakorna, häll resten i en större skål.
Blanda i övriga ingredienser och rör till en jämn deg.
Dela degen i tre delar.
Rulla varje del till en längd och lägg på en plåt, klädd med bakplåtspapper, platta till en aning.
Pensla med resten av det vispade ägget och toppa med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
Skär sedan längderna i ca 2 cm breda bitar, medan kakorna fortfarande är varma.

Om man inte gillar lakrits går det bra att utesluta rålakritspulver och baka vanliga kolasnittar. Ursprungsreceptet är utan lakrits men prova gärna. Gott är det!
Glutenfria Lakritskolasnittar
1 ägg
1 krm salt
100 g rumsvarmt smör
90 g strösocker
100 g majsmjöl
60 g maizena majsstärkelse
1 msk pofiber
20 g ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk rålakritspulver (eller efter önskad lakritssmak)
Anvisningar: Se ovan


Här står Charlotte och pratar med Maria Blohm, samtidigt som Maria förevisade hur man bakar glutenfria kanelbullar. Återkommer med recept på dessa!
Kram Cecce