Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man delar recept på festivalbakelse med hallontryffel, lakrits och chokkladmousse och är på väg in i rutiner igen.

 
I samband med Oskarshamnsfestivalen bakade jag denna Festivalbakelse. En chokladälskares dröm då den är gjord på en mustig chokladbotten, fylld med hallontryffel och toppad med ljus chokladmousse! Receptet är hämtat ur boken Gofika, men jag satte min egen lilla prägel på härligheten genom att tillsätta lakrits i hallontryffeln. Det gör man så klart som man vill -  men hallon, lakrits och choklad är en gudomlig kombination!
Bakelsen tar lite tid i anspråk att göra men är väl värd besväret!
 
 
Festivalbakelse
Långpanna med 4 cm höga kanter
 
Botten:
200 g smör
175 g strösocker
200 g mörk choklad (70%)
160 g ägg (3 st)
55 g vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och vispa luftigt med sockret.
Smält chokladen.
Tillsätt äggen till smörblandningen, lite i taget och sedan chokladen.
Vänd ner mjölet.
Häll smeten i långpannan.
Grädda i 10 minuter.
 
Hallontryffel
180 g mörk choklad (70%)
180 g ljus choklad (40%)
80 g smör
120 g strösocker
60 g vispgrädde 40%
1 msk rålakrits (kan uteslutas)
160 g hallonpure (passera färska hallon så att kärnorna försvinner.
 
Smält chokladen.
Koka upp smör, socker och grädde.
Blanda i hallonpuren, tillsätt chokladen i tre omgångar och blanda väl eller mixa med stavmixer.
Bred ut tryffeln ovanpå bottnen i långpannan.
 
Mousse
 
2 gelatinblad
15 g vatten
120 g vispgrädde
280 g ljus choklad
90 g socker
25 g vatten
60 g ägg (1 st)
68 g äggula
420 g vispgrädde (40%)
 
Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
Koka upp grädde. Slå den över chokladen och blanda.
Vispa ägg och äggula fluffigt.
Koka upp socker och vatten till 120 grader.
Slå den varma sockerblandningen i fin stråle över äggvispet och vispa med elvisp tills den svalnar. Först på full effekt och sedan långsammare.
Krama ur gelatinet och smält på svag värme.
Vänd ner gelatinet i äggsmeten.
Tillsätt chokladblandningen.
Vispa grädden lätt och vänd ner i smeten.
Bred moussen över tryffeln i långpannan och låt stelna över natten i frysen.
 
Montering:
Skär i lagom stora bakelser och dekorera med färska hallon.
 
 
 
 
Bild från dagen då vi hade kafetömning på kvarvarande kakor, tårtor och bakelser. Charlotte och jag bjöd in våra vänner och kalasade i trädgården. Mums!
 
 
Idag har jag gjort min första arbetsdag för terminen. Känns trots allt ganska bra att vara på väg in i rutiner och det är alltid roligt att få träffa alla kära kollegor igen. I eftermiddags var jag och storhandlade inför veckan som kommer. Efter en lång tids bortavaro var det tomt i kyl och frys. Min nittonårige son som bott hemma själv i sommar var ganska glad över det tilltaget...ha ha. Mamma är hemma igen och servar med mat, vilket han inte varit bortskämd med den senaste tiden. Och så gick jag en lååång promenad vid havet tillsammans med Kerstin och avhandlade samtidigt våra sommarupplevelser. En hel del minsann.
Hur det än är: Borta bra, men att vara hemma....är inte heller så pjåkigt. Kända trygga vyer över vatten, Malmö och Öresundsbro. Vackert!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Oj, oj, oj den långpannebakelsen!!!! : )
Kommentar postad
Mums vad gott det ser ut =)

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben