Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man delar recept på sommarens favorittårta: Casablancatårta med daim.

 
 
 En av sommarens favorittårtor på trädgårdskafeet blev onekligen Casablancatårtan. En svensk klassiker men som man tyvärr inte ser så ofta nu för tiden. Som jag berättat tidigare har tårtan sin historia i 40-talet och bakades första gången 1945 när kriget var slut och vi kunde börja importera bananer igen, enligt Jan Hedh som också delat med sig av receptet i sin bok Tårtor. Han skriver vidare att det pågått en strid om vem som skapade receptet från början - OGO Konditori i Stockholm eller Oskar Bergs Hovkonditori eller Hovkonditoriet på Regeringsgatan? I alla fall fanns det ettt konditori i Malmö som hette just Casablanca och var experter på denna tårta.
 
Jag har gjort min egen variant på Casablancatårtan och använt hackad daim i glassmeten mellan de spröda marängbottnarna som sedan toppas med vispad grädde och banan. Vill man kan man även strössla lite daim på toppen. En riktigt god tårta som passar vid de flesta tillfällen!
 
Håll till godo!
 
Casablancatårta med daim
 
Fransk maräng
200 g kylskåpskall äggvita
9 g pressad citronsaft
100 + 100 g socker
200 g florsocker
socker att strö på ytan för att de ska bli knaprigare
ca 100 g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 100 grader och rita upp 3 fyrkanter 20x20 cm, på tre bakplåtspapper. Jag gjorde mina något större (ca 22x22), lagom till en 16-bitars tårta.
Vispa äggvita och citronsaft tills skummet börjar lyfta. Strö i 100 g socker och vispa med elvisp på medelhastighet. Strö i det resterande sockret under vispning och öka till full hastighet. Vispa tills det blivit ett fast marängskum. Sikta florsockret och vänd ner det i skummet med en slickepott.
Fördela marängen jämnt i de uppritade fyrkanterna med hjälp av en palett och strö över ytterst lite socker.
Baka dem i ca 90 minuter (har du varmluftsugn går det bra) tills de känns torra, lätta och luftiga. Känns de inte färdiga, låt dem stå i ugnen tills de är torra. Bakplåtspappret ska lossna - då är de klara.
Smält chokladen och pensla bottnarna tunt med choklad.
 
Glasskräm med daim
4 g gelatinblad (ca 2 st)
1 vaniljstång
190 g vispgrädde
190 g mjölk
150 g äggula
150 g socker
375 g osaltat smör
3 st dubbeldaim
 
Dekoration
300 g vispgrädde
1-2 bananer
rostad, flagad mandel
 
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv.
Koka upp grädde och mjölk med vaniljstången och fröna. Dra kastrullen åt sidan och låt stå i 15 minuter för att dra åt sig vaniljsmaken.
Vispa äggulorna med sockret och blanda ner vaniljmjölken. Värm upp alltsammans till 85 grader.
Passera krämen genom en finmaskig sil och vispa ner de avrunna gelatinbladen tills de smält.
Vispa krämen kall med elvisp (jag använde bakmaskin). Tillsätt smöret och rör på låg hastighet till en lätt och luftig kräm. (Ska bli som vispad grädde ungefär).
Hacka daimen och rör ner i krämen.
 
 
 
Montering
Lägg nästan hälften av krämen på en av bottnarna (med chokladsidan upp) och stryk jämnt med en palett. Lägg på nästa botten och tryck den plan med hjälp av en bricka eller bakplåt.
Lägg på resterande kräm men spara ca 150 g att stryka upp tårtan med. Stryk på krämen och lägg på den översta bottnen och tryck den plan med hjälp av en bakplåt. Sätt in tårtan i kylen för att stelna till i 1 timme.
Stryk upp kanterna jämnt och fint med hjälp av en palett och strö ev med rostad flagad mandel. Jag uteslöt mandeln för att även mandelintoleranta skulle kunna äta tårtan men det blir vackert med gyllenbrun mandel runt om och ger extra smak åt tårtan.
Flytta försiktigt över tårtan till ett tårtfat. Vispa grädden. Fyll upp grädden i en spritspåse med en krusig tyll. Skär bananerna i 1/2 cm tjocka skivor. Spritsa tårtan i ett vackert rutmönster och lägg på bananskivor.
Om man vill kan man skeda över ett tunt lager fruktgele (jag använde äppelgele) ovanpå.
 
Ät och njut!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Låter ju magiskt gott. Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben