Pepparkakshus, pepparkaksballerina och mjuk pepparkaka med lingonfrosting.

Runda pepparkakor med bittermandel-och cederolja.
Det är mycket pepparkakor nu. I dag har vi påbörjat pepparkakshusbygge med eleverna på jobbet. Ett kärt pyssel om än tålamodsprövande! Och så har vi tryckt ut kakor med formar av olika slag som ska dekoreras och hängas upp i fönsterna lagom till Lucia. Ja, det finns mycket man kan göra med en pepparkaksdeg.
Dessutom älskar jag kryddorna kardemumma, ingefära och kanel! Både doftar, smakar och kan användas i det mesta!

I fredags bakade vi en glutenfri mjuk pepparkaka med lingonfrosting. Underbart god med sin syrlighet från lingonen mot det kryddiga och söta i kakan. Passar bra till adventsfikan eller till jul!
Här kommer receptet:
Mjuk pepparkaka med lingonfrosting:
125 g smör
1 msk pepparkakskrydda
2 ägg
2,5 dl farinsocker
3/4 dl filmjölk
0,5 dl mjölk
(1dl lingonsylt eller rårörda lingon)
3,5 dl glutenfritt mjöl eller vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 g färskost
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
2 ägg
2,5 dl farinsocker
3/4 dl filmjölk
0,5 dl mjölk
(1dl lingonsylt eller rårörda lingon)
3,5 dl glutenfritt mjöl eller vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 g färskost
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
lingon
Gör frostingen. Vispa samman färskost och smör. Rör i florsocker och vaniljsocker. Bred på frostingen på kakan. Strö över lingon.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en gryta. Dra av grytan från värmen och pensla en sockerkaksform med lite av smöret. Rör i pepparkakskryddan i grytan med smör.
Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Rör sen i filmjölk, mjölk, smörblandningen och glutenfritt mjöl (eller vetemjöl) utblandat med bikarbonat. Sikta gärna i mjölet. Rör ner lingon. Rör ihop till en jämn smet och häll sen i sockerkaksformen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt sen kakan svalna i formen.
Stjälp upp kakan på ett fat.
Smält smöret i en gryta. Dra av grytan från värmen och pensla en sockerkaksform med lite av smöret. Rör i pepparkakskryddan i grytan med smör.
Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Rör sen i filmjölk, mjölk, smörblandningen och glutenfritt mjöl (eller vetemjöl) utblandat med bikarbonat. Sikta gärna i mjölet. Rör ner lingon. Rör ihop till en jämn smet och häll sen i sockerkaksformen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt sen kakan svalna i formen.
Stjälp upp kakan på ett fat.
Gör frostingen. Vispa samman färskost och smör. Rör i florsocker och vaniljsocker. Bred på frostingen på kakan. Strö över lingon.


Idag gjorde vi även pepparkaksballerinor med rosa frosting! Som sagt...man kan göra mycket kul med pepparkakor.
Tisdag blir snart till onsdag och det är dags för mig att fälla ner den här datorn. Min egen dator är fortfarande under lagning dvs hårddisken håller på att tömmas och ersättas med en ny. Är man en sann baknörd när det hittas mjöl inuti datorn? Hm...man kan ju undra! Kanske inte så konstigt att den där datorn inte fungerar som den ska...haha! Hur som helst ska det bli skönt när jag återigen har ett fungerande bloggverktyg att jobba vid.
Nu sängen!
Kram Cecce
anette
Mycket peppisar.....så gott. Kram Anette