Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfri grönsakspaj!

 
Har fått en del förfrågningar på den glutenfria grönsakspajen jag gjorde i lördags. Givetvis ska ni få receptet. Pajskalet blev verkligen supergott trots avsaknad från vetemjöl. Receptet har jag lånat från Caroline Ahlqvist (Älska att baka) men bytte en del av majsmjölet mot mandelmjöl. Möjligen kan man minska smörmängden något om man använder mandelmjöl då jag tyckte den blev något lös i konsistensen. Prova er fram.
 
För övrigt tog jag lite av det jag hade hemma. Det är ju det som är själva tjusningen med paj tycker jag. Man kan stoppa ner lite av varje. Så här gjorde jag:
 
Glutenfri grönsakspaj
 
2,5 dl havremjöl (mixade havregryn)
1 dl mandelmjöl
1 dl majsmjöl
150 g smält smör
1 dl kesella
 
ca 3 dl förvällda broccoli
1 röd paprika
0,5 squash
1 liten purjolök
1 dl soltorkad tomat
1 dl oliver 
2 ägg
2 dl grädde
1 dl ricottaost
3 dl riven ost av valfri sort. (jag använde parmesan och lagrad herrgårdsost)
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla ingredienser till bottnen och tryck ut i en pajform. 
Förgrädda skalet i 15 min.
 
Förväll broccoli i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av väl i durkslag. Strimla purjolök, squash och paprika och fräs dem i olivolja några minuter. Strimla de soltorkade tomaterna.. Fyll pajskalet med grönsakerna och fördela oliverna ovanpå.
Vispa i hop ägg, grädde och ricottaosten. Riv osten och blanda i gräddblandningen. (Tillsätt gärna lite av oljan från de soltorkade tomaterna) Salta och peppra efter smak. Bred ost/gräddbalndningen över grönsakerna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ca 20-30 minuter eller tills pajen fått färg.
Servera tillsammans med rökt skinka, salami eller grillad kyckling och ett gott bröd/baugette.
 
 
 
Paj är en sådan bra bjudrätt. Kan varieras i fyllning och smak och kan serveras bara med en god sallad och nybakat bröd. En favorit här hemma!
 
I skrivande stund gräddar jag glutenfria tekakor/bullar. Använde Finax glutenfria mjöl (roda paketet) tillsammans med havre-och majsmjöl eftersom det var det jag hade hemma. Så här långt ser det bra ut. En av mina söner önskar äta glutenfritt så det är bara att hänga med. Själv ser jag det som en utmaning att bli bättre  på det här med glutenfri bakning. Kräver en del träning tror jag bestämt.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Mmmm gott med paj. Undrar om inte vi ska ha det i kväll.......Kram Anette
Kommentar postad
Åh,nu blev jag sugen på Paj ♡ ...
Ha en fin dag!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben