När man haft en skolavslutningsdag och tipsar om god jordgubbstårta.


Och så blev det skolavslutning med nyplockade blomster, ballonger, dukade långbord och jordgubbstårta. Precis som vid alla andra skolavslutningar blir jag lika överraskad över att terminen helt plötsligt tagit slut. Man förbereder sig drömmer och längtar men likaväl...när dagen är här, är det med en lite oväntad förnimmelse av saknad. Konstig känsla det där.

Elevernas musikframförande gick superbra och en och annan tår fälldes i publiken. Själv växte stoltheten i bröstet där bakom pianot över deras musikalisk utveckling men framför allt framgångar i självkänsla och självförtroende. Bättre lön finns inte.

Till skolavslutningen brukar vi baka Pinocciotårta, Herrgårdstårta eller Birgittatårta - kärt barn har många namn. Oavsett namn en av de godaste tårtor jag vet, med en sockerkak/marängbotten fylld med grädde och jordgubbar. Andra fukter/ bär går också bra, till exempel hallon, blåbär eller mandarinklyftor. En riktigt bra tårta för alla tillfällen. Tårtan funkar alldeles utmärkt att göra glutenfri. Byt i sådana fall ut vetemjölet med glutenfritt mjöl.
Har publicerat receptet tidigare men här kommer en favorit i repris:
Pinocciotårta med jordgubbar.
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
1 påse (35 g) mandelspån (kan uteslutas)
Fyllning och dekorering:
1 liter jordgubbar
3-5 dl vispgrädde
Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, ca 30x40 cm. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna ett i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen.
Grädda i 175-200 grader i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt kakan svalna något.
Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
Vispa grädden och bred den på den ena bottnen med marängsidan upp. Lägg på frukt eller bär. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt. Spritsa på resterande grädde och dekorera med jordgubbar. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar.


I morgon väntar ytterligare skolavslutning då mina egna firar läsårsslut. Sen, är student och avslutningsfirandet klart för detta läsår och sommarlovet kan börja. Jag arbetar dock en vecka till så det dröjer ett tag innan semesterkänslan infinner sig på riktigt. Men ändå. Ljuva sommarlov!
Kram Cecce
god tårta
Svar:
cecce
Mysigt,vackert & den tårtan ...Mumms ♡
/Sommarkram
/Sommarkram
Jaaa!! Äntligen sommarlov ♡ pinoccio är båran favvo också, helst med röda vinbär. Kram
Svar:
cecce
Hoppas att allt är bra med dig Cecce, stooor kram!!!