Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Tårta med jordgubbsmousse och chokladganache.

 
 
 
Den här tårtan vill jag ha till min födelsedag hojtade sonen då han ätit en stor bit av den pyttelilla tårta jag bakat härom dagen. Fick nämligen smet över, när jag bakade dessa godbitar och fyllde en 10 cm:s (i diameter) bakform med den överblivna chokladsmeten. Fick samtidigt iden till att fortsättningsvis alltid baka en minivariant av tårtorna jag bakar i cafeet och sälja vid sidan av den stora. En kul ide och räcker ungefär till två personer. Sött i dubbelbemärkelse och kräver inte så värst mycket extra tid.
 
Hursomhelst. Minivarianten av jordgubbsmousstårtan med chokladganche blev god och kommer bakas igen, om inte förr in september då sonen fyller år. Använde som sagt inte samma anslag (tårtbotten) som receptet, hämtat från Arlas hemsida, angav och bytte ut hallon mot jordgubbar.
 
 
 
 
 
Tårta med jordgubbsmousse och chokladganche
 
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
12 tsk bakpulver
 
140 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
3 msk strösocker
 
3 gelatinblad
450 g frysta jordgubbar
1 12 dl strösocker
2 12 dl vispgrädde
 
Botten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker i en bunke över vattenbad tills sockret smält. Ta bort från vattenbadet och vispa ca 5 min tills smeten är tjock och blank. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll den i en smord och mjölad liten rund form med löstagbara kanter, ca 18 cm i diameter. Grädda långt ner i ugnen ca 30 min. Låt kallna.
 
Chokladganache: Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker. Lägg i chokladen och låt smälta under omrörning. Låt svalna.
 
Jordgubbsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Koka upp jordgubbarna, mixa och sila. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt socker och värm under omrörning. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Låt svalna till ca 37°. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i purén.
 
Montering: Dela bottnen i 3 delar. Klä en liten rund form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter, med plastfolie. Häll i hälften av moussen, lägg på en botten. Bred på ganachen, lägg på en botten. Häll på resten av mousseen. Avsluta med den sista bottnen. Täck med plastfolie och pressa lätt. Låt stå minst 3 tim i kyl, gärna över natten. Stjälp upp tårtan på ett fat så lagret med mousse hamnar överst. Ta bort plastfolien. Garnera ev med jordgubbar.
 
 
 
Idag har jag bakat vaniljhjärtan som ska frysas in och tas med upp till cafeet. Och så har jag suttit med en massa pappersarbete och beställningslistan av matvaror och ingredienser som helst ska vara klar i denna vecka. Om några dagar är det dags för mig att flytta upp till Oskarshamn och det är en hel del som ska vara klart innan dess. Nej, jag är inte stressad - mer fokuserad på arbetsuppgiften och det som komma skall.
Mycket arbete förväntas men också en hel del trevligheter, så som det brukar bli när vi håller cafeet öppet.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Vilken söt lite goding.....Ser godis ut. Kram Anette
Svar: Den försvann snabbt... ett bra betyg!:-)
Kram Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben