När man har lite nytt om Sju sorters kakor.

(Bild: Google)
Det finns få böcker som påverkat mig, och hängt med mig igenom livets alla olika skeden som just - Sju sorters kakor. Den allra första upplagan finns fortfarande kvar i mitt föräldrahem, med gulnade blad och trasiga pärmar, väl använd både av min mormor och min mor. Genom åren har denna kära folkbok reviderats - närmare bestämt vart tionde år, och kakor har kommit och gått. Största delen av vår kakskatt finns dock fortfarande kvar och vi hittar klassiker som prinsesstårta, schwarzwald, kanelbullar, mördegskakor och scones - även i 2015 års upplaga,
Nu har det gått tio år sedan förra revideringen och jag har nyss klickat hem den nya versionen, som konditorn och bloggerskan, Mia Öhrn varit med och arbetat fram. Ni hittar hennes blogg och inlägg om arbetet här. Även Petra Villani som bloggar på Sydsvenskan har gett en utförlig recension.

En del nyheter har tillkommit. Bland annat har margarinet i recepten bytts mot smör, blockchoklad mot mörk choklad och mjölmängden anges i både deciliter och gram! Hands-up för det!!
Likaså har en del instruktioner och guider uppdaterats med moderna metoder. Fingervarm mjölk har bytts ut mot kall, och det numera gammelmodiga sättet att smälta smör till bulldegen har bytts mot rumsvarmt! Dubbelt hurra för det.
En del recept har tagots bort och nya lagts till. Till exempel finns det fler recept på glutenfria alternativ och även recept på rawfoodkakor. Gillas! Vill ni se en mera utförlig lista på vilka bakverk som lagts till och tagits bort kan ni kolla i Mia Öhrns inlägg.
Som ni förstål längtar jag tills jag kan tillskriva 2015 års Sju sorters kakor till samlingen receptböcker. En viktig och kär bok i hyllan...eller...på köksbordet, där viktigheter brukar samlas på hög!

Kram Cecce
anette
jag säger bara OJOJ .....Kram Anette