När man tipsar och trixar med macarons.

Som ni förstått har jag mycket bröllop i huvudet dessa dagar. Ja, inte mitt eget (gud, vet om det någonsin blir ett igen) utan Erika och Jörgens, som gifter sig om drygt en vecka. Fram tills dess ska jag förbereda mig, både vad gäller dessertbord och fotografering. Häromdagen provbakade jag macarons efter recept av Matgeek som jag använt mig av tidigare men som jag ville uppdatera i hjärna, hjärta och händer för att de ska bli så bra som möjligt till bröllopet.
Man kan baka macarons på olika sätt, med varmvispad maräng eller kallvispad och metoderna för att få dem så där glansiga på ytan och frasiga i texturen kan variera. Jag ville använda mig av ett enkelt recept utan för många krussiduller och ändå få dem riktigt bra. Jag ska nämligen baka ett drygt hundratal så tidsapekten är viktig.
Nu ska man dock aldrig stressa med macarons - ty det är lite av hemligheten för att få dem riktigt fina. De ska vila på plåten innan utbakning i minst en timma - de ska torka på ytan så att det bildas en liten hinna. På så sätt spricker de inte vid gräddning utan reser sig på höjden i stället.
Ett annat bra tips är att använda sig av rumsvarma äggvitor - gärna som stått framme i rumstemperatur i 24 timmar. Likaså ska man inte röra smeten för mycket. Bara precis så att den blandas och absolut inte med visp. Använd en slickepott i stället.
Och så en sak till: Florsocker och mandel ska siktas så att det inte blir klumpar i smeten. Viktigt moment det där.
Men för övrigt är de inte svårbakade och innehåller inte så många ingredisenser. Dessutom är de förskräckligt goda och formligen smälter i munnen. Man kan smaksätta dem med olika fyllningar och färga smeten i olika färger. Tänk på att hushållsfärg inte är det bästa att färgsätta smeten med, då smeten då gärna tunnas ut. Pastafärg är bättre (kan köpas på Panduro eller på nätet. Dr Oetker har också alternativ som man kan hitta ute i matbutiker)

Här kommer receptet jag använder mig av och är lånat av Matgeek.
Dag 1
4 äggvitor (110 g äggvita)
4 äggvitor (110 g äggvita)
Dag 2
Äggvitorna från dag 1
5 msk strösocker
100 g finmald mandel
200 g florsocker
Separera äggvitorna från gulorna och placera dem i en burk med lock. Låt stå framme i rumstemperatur minst 24 timmar (eller sätt fram dem på kvällen och använd dem dagen efter)
När de mognat klart, tar man en rejäl bunke och häller ner dem i. Vispa ordentligt tills de blivit ett vitt, pösigt skum utan stora bubblor.
Pudra över strösockret samtidigt som man vispar hela tiden. Notera hur det nu förvandlas till en tjock, krämig konsistens. När man kan formar små toppar genom att lyfta vispen och de inte sjunker tillbaka direkt är det färdigvispat.
Sikta ner mandel (finmald, bra mandelmjöl eller mandel körd i matberedaren till fint pulver) och florsocker i en bunke. Rör om så att det blandas ordentligt.
Ha i mjöl/socker-blandningen i bunken med äggvispet. Glöm alla former av vispar och ta istället en slickpott och vänd ner mjölet. Blanda med rejäla tag, utan att fara runt en massa i onödan. Hemligheten är att röra precis så mycket att när man drar upp en liten klump så sjunker den tillbaka ner sakta men till fullo. Gör den inte det vänder man ett par varv till. Om den formligen rinner så har man överdrivit blandandet och då är den mer eller mindre körd. Om det verkar hopplöst första gången kan jag garantera att man efter några försök känner precis hur den ska vara för att leverera perfekta små underverk.
Fyll en spritspåse med rund tyll och tryck sen ut smet som små enkronor på ett bakplåtspapper. Lämna ett par centimeter mellan varje. Ställ åt sidan och låt vila cirka en timme. Det ska bildas ett skinn på dem och känner man med finger ska det kännas helt torrt.
Sätt ugnen på 150 grader och när den är varm stoppar man in dem i 10 minuter. Det här är så klart lite beroende på ugn men de ska vara torra utan att ha fått färg. Personligen sätter jag en sked mellan luckan och ugnen sista minuten för att vädra ur fukt och ge dem en extra krispig yta. De ska vara lite knäckiga utanpå men sega inuti.
Låt svalna helt, gärna på galler.

I morgon är det äntligen-fredag, och jag ska ut på trevligheter under kvällen. Ska bland annat träffa min kära kusin som jag inte träffat på ett bra tag nu. Vi ska käka gott och svinga ett rött eller två innan vi fortätter ut för att möta ett annat härligt gäng i Malmö. Ser fram emot det!
Kram Cecce
Har följt dig och några andra blogga i sommar, men inte kommenterat och inte på något sätt varit flitig på att skriva i bloggen, tror lusten och orken till det kommit tillbaka lite igen :)
Hoppas du får en fin helg!!
Många kramar Bela