Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Citronpaj med kikärtsmaräng (glutenfri).

 
Måndag med besked. Har just avnjutit middagen med grönsaker inköpta på Sularpsfarmen och god lax i ugn. So far so good. Sen avlöpte syskonbråket från hell...och...tja...här sitter jag kvar vid köksbordet och fattar ite riktigt vad som hände...haha! När de yngre väl ryker ihop  görs det liksom inte halvdant utan det snarare ryker ordentligt. Humöret är det inget fel på minsann. Nåja, så kan det också se ut bakom kulisserna i det ceccelianska hemmet.
 
Hoppar därför raskt över till citronpajen jag och mina elever bakade i fredags! Ett spännande och nytt recept med maräng gjord på kikärtsspad. Vi gjorde både en glutenfri och en vanlig paj, men jag tror faktiskt den glutenfria vann i längde. Tydligen är det en fördel att göra glutenfri pajdeg med olja istället för smör. Det ska jag definitivt göra om. Den vetemjölsbaserade pajdegen föredrar jag göra med smör dock.
 
Citronkrämen med mascapone var riktigt syrlig, krämig och god och den obakade marängen på toppen blev pricken över i. Lägg därtill en nypa lakritspulver och du är hemma. Åh, så gott! Älskar dessa smaker. Det söta mot det syrliga är oslagbart!
 
 
 
En av eleverna spritsar maräng!
 
 
Citronpaj med kikärtsmaräng
 
3 dl glutenfri mjölmix alt vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 dl rapsolja
1 ägg , till pensling
 
Saft av 4 stora citroner , 200 g
Skal av 2 citroner
2 1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
2 ägg
2 äggulor
1 gelantinblad
1 dl mascarpone
2 msk rapsolja
1 äggvita , till pensling
 
Spad av 1 fpk kikärtor
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk citronsaft
 
Pajskal
 
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajskalet så det blir en smidig deg. Plasta in och låt vila kylen i 60 min. 
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till 3 mm tjocklek och klä en 24 cm pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca 15 min. Pensla hela botten och kantens insida med uppvispad äggvita.

 Fyllningen
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Riv skalet av citronerna och pressa ur så mycket saft som möjligt ner i en kastrull. Blanda ner socker, ägg, äggulor och urskrapad vaniljstång och sjud under uppsikt och omrörning tills det tjocknar. Krama ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen. Vispa ner mascarpone så det blandas jämnt. Häll i oljan och vispa upp snabbt. Häll fyllningen i pajskalet och ställ att svalna och stelna till.

Marängen
Sila bort kikärtorna och häll allt spad i en bunke. Vispa upp på hög effekt till ett vitt skum. Fortsätt vispa och häll sakta ner sockret, vaniljextraktet och citronsaften. Vispa tills marängen blivit blank och fin. Fyll en spritspåse och dekorera den avsvalnade pajen i fint mönster!
 
Strö gärna över lite rålakritspulver eller servera vid sidan om! Mums!
 
(recept lånat av Zeta)
 
 
Annars har det varit en bra måndag! Känns som om jag kommit i fatt mig själv i tiden och vädret är fint. Min mor har opererats i dag och så här lång ser allt ut att ha gått bra. Skönt!
 
Nu vill sonen att vi ska gå ner i träningsrummet. Bra att någon drar iväg mig...haha!
 
Kram Cecce 
Kommentar postad
Det ser jätte god ut och den är riktigt fin. Kram Anette
Eva N
Kommentar postad
Oj vilken fin paj! Har du nåt tips vad jag kan byta ut mascarpone mot? Jag tål inte laktos..... Fnissar lite för mig själv åt dig och lakritspulvret som du lyckas få med i lite av varje :-) Lakrits är gott!!
Svar: Jag skulle tro att du kan byta ut marscaponen mot laktosfri philadelphiaost...om det finns. Annars havrebaserad creme fraiche möjligen. Eller utesluta marscaponen helt...Den blir god även utan marscaponen - lite pikantare i smaken men du kanske kan minska ner på mängden citronsaft. Du får nog prova dig fram här.Kram!!
cecce
Eva N
Kommentar postad
Tack för tips! :-)

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben