Mjölkfria cookies - två bakverk av samma smet!

Mjölkfria cookies med valnötter och mjölkfri vit choklad som jag bakade för några helger sedan. Ursprungsreceptet är Roy Fares men jag har ändrat lite i ingredienserna pga mjölk och nötallergier i sällskapet. Men lika goda för det! Jag gjorde även cakepops av samma deg, dvs jag rullade cookiedegen presis som den var och doppade i vitchoklad och strössel. Svårare behöver det inte vara och helt plötsligt får man två bakverk av samma deg/smet. Genialt!!
Receptet kommer här:
Mjölkfria cookies med valnötter och vit choklad
170 g mjölkfritt rumsvarmt smör (jag använde carlshamns)
ca 100 g valnötter (2 dl)
140 g farinsocker (2 dl)
120 g strösocker (1,5 dl)
55 g ägg (1)
15 g äggula (1)
300 g vetemjöl (5 dl)
3 g bikarbonat (0,5 tsk)
2 g salt (0,5 tsk)
4 g vaniljsocker (1 tsk)
250 g vit mjölkfri choklad hackad i bitar.
ca 100 g valnötter (2 dl)
140 g farinsocker (2 dl)
120 g strösocker (1,5 dl)
55 g ägg (1)
15 g äggula (1)
300 g vetemjöl (5 dl)
3 g bikarbonat (0,5 tsk)
2 g salt (0,5 tsk)
4 g vaniljsocker (1 tsk)
250 g vit mjölkfri choklad hackad i bitar.
Grovhacka nötterna.
Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker i en bunke. Vispa ner ägg och äggula.
Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Arbeta in nötter och choklad.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 170 grader.
Dela degen i 25 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg dem glest på två plåtar med bakplåtspapper.
Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i cirka 11 minuter, eller tills kakorna har fått lite fin färg.
Låt svalna någon minut på plåten och låt dem sedan svalna helt på galler. Förvara kakorna torrt.
Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker i en bunke. Vispa ner ägg och äggula.
Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Arbeta in nötter och choklad.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 170 grader.
Dela degen i 25 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg dem glest på två plåtar med bakplåtspapper.
Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i cirka 11 minuter, eller tills kakorna har fått lite fin färg.
Låt svalna någon minut på plåten och låt dem sedan svalna helt på galler. Förvara kakorna torrt.

Brrr...temperaturmätaren visade - 8 grader i morse och vinterkylan bet i skinnet på väg till bussen i morse. Men vad gör det nu när ljuset börjar återvända och det är mårkbart ljusare för var dag som går. Våren är på väg!! Sannerligen, trots minusgrader på mäteren.
Och det märks att vi är i februari, eller vabbruari som denna månad också kallas. Det snoras och hostas lite varstans i leden och jag proppar i mig så mycket D-vitamin jag vågar för att undkomma smitta. Har ju klarat mig så bra från baciller hela vintern. På jobbet är vi en man kort vilket märks. Tiden går fort och närvaron i det som är för stunden är hög. Trots det, har jag klurat på ett överraskande moment som jag hoppas lyckas ro iland om några dagar. Mer än så vill jag inte berötta just nu, då det KAN beröra någon som kikar in här och jag kostar på mig att vara hemlighetsfull.
För övrigt: God laxsoppa till middag (blir så glad när jag hittar nya och enkla middagsrecept) och glutenfria/mjölkfria pannkakor till efterrätt. Två maskiner tvätt snart avklarade. Och en välbehövlig uppröjning i hemmet kan bockas av. Hej tisdag! Du är inte så dum ändå.
Kram Cecce
Kram